R e k l a m a
R e k l a m a

Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 498 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #28523 Odpowiedz
    Janek
    Uczestnik

354

Attachments:
    #28525 Odpowiedz
    Janek
    Uczestnik

355

Attachments:
    #28544 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Do Janka. Czy ostatnia fotografia z kościołem jest datowana?
    Czy fotografie, które publikujesz masz od pani Marianny P.?

#28553 Odpowiedz
    Janek
    Gość

Zdjęcie nie jest datowane. Kilka fotografii pochodzi ze zbiorów pani Marianny.

#28557 Odpowiedz
    Cinek
    Gość

Matematyka się kłania Panie kolego. Nie ponad trzydzieści tylko dwadzieścia jeden.

#28558 Odpowiedz
    Cinek
    Gość
    #28559 Odpowiedz
    Cinek
    Gość

nullnull

#28560 Odpowiedz
    Cinek
    Gość

http://d.naszemiasto.pl/k/r/c0/22/524a9fd82984b_gd.jpg?214805409

#28570 Odpowiedz
    Redakcja
    Klucznik

Nadesłane

#28709 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Praca zawiera błąd odnośnie Tadeusza Szlenka, który po skoku z wieży kościoła (na pewno nie z takiej wysokości) został przetransportowany do szpitala (prawdopodobnie chodzi o Wieluń). Tam podleczony a następnie osadzony w obozie Radogoszcz (Łódź). Taką mam wiedzę przekazaną przez krewnych. Po aresztowaniu brata Henryka, razem przebywali w obozie. W sierpniu lub późniejszych miesiącach 1944 zostali rozstrzelani z grupą innych więźniów na cmentarzu Doły w Łodzi. Ostatni gryps ma datę 23.08.1944r. i dlatego taki mój wniosek. Dnia 2.11.1946r. odbyła się ekshumacja zwłok. Po identyfikacji ciał odbył się w Pajęcznie pogrzeb dwóch braci Szlenków Tadeusza i Henryka oraz Bolesława i Władysława Lisów. Jedno ze zdjęć z tego pogrzebu umieszczone jest na forum. Groby znajdują się w alei po lewej stronie, po wejściu główną bramą.
    W styczniu 1945r. (tuż po wyzwoleniu Pajęczna) od kul uciekających żołnierzy niemieckich zginął trzeci z braci Szlenków Władysław.

#28710 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Litzmannstädter Zeitung z dnia 30 marca 1944 w krótkiej notce opisał skok Tadeusza Szlenka (gazeta dostępna w necie jako zbiór archiwalny http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra/publication/31699?tab=1). W załączeniu wspomniana notka. Autor przekręcił nazwisko Szlenk na Szlonk.

Attachments:
    #28722 Odpowiedz
    beme
    Gość

to czemu wielu ludzi opowiada ze wszedł na wieżę z 2niemcami, nie z samej wierzy ale z okna gdzie schody są na równi z oknem, rzucił się na nich i spadli razem, oni zginęli a on się połamał

#28730 Odpowiedz
    Leszek
    Gość

a.

#28734 Odpowiedz
    indoor
    Gość

super info prosimy o jeszcze

#29094 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Czy ktoś z Forumowiczów wie ile dokładnie wynosi wysokość wieży kościoła?
    Bo nawiązując do tych tragicznych wydarzeń z udziałem Tadeusza Szlenka (różne wersje krążą a świadkowie tego zdarzenia ubywają) jest rzeczą niemożliwą, aby po skoku z wieży na poziom chodnika, uczestnik tego wojennego dramatu przeżył. Wg opowieści moich krewnych Tadeusz Szlenk wykonał ten skok z wieży, był to jednak skok z okna w kierunku dachu, po którym „zjechał” na chodnik doznając dotkliwych złamań. Biorąc pod uwagę straszną sytuację, w której się znalazł trudno przypuszczać, aby można w takich okolicznościach racjonalnie kierować się wybierając kierunek skoku po śmierć. Dach kościoła w tym dniu ocalił mu życie, które okupanci przedłużyli o kilka miesięcy, aby wraz z bratem i innymi więźniami zakończyć przed plutonem egzekucyjnym na łódzkim cmentarzu Doły. Czy ta wersja jest pewna? Nie wiem. Żałuję tylko, że tak późno dociekam prawdy. Bo kiedy żyli świadkowie tych wydarzeń, jakoś nie zadawałem im pytań. Inne były wtedy zainteresowania. Dlatego jest też nauka, pytajmy naszych dziadków, rodziców póki są jeszcze z nami o różne wydarzenia rodzinne, wydarzenia dotyczące naszego Pajęczna. Z punktu widzenia dramatu, w którym uczestniczył Tadeusz Szlenk, może nieistotne jest to, czy po skoku z wieży upadł na chodnik, czy na dach kościoła. Chodzi tu tragedię młodego człowieka, męża i ojca, któremu wojna rozstrzelała życie. Świadkiem tych wydarzeń jest wieża kościelna. Niestety, nic nie powie.

A tak zupełnie na marginesie to wejście do kościoła od strony zakrystii zamykane jest na potężną kłódkę z 1933r. wykonaną przez Mieczysława Szlenka, czwartego z braci Szlenków. Data i nazwisko wykonawcy są wybite na kłódce. Solidna robota.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 151 do 165 (z 498 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #29646 w Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana
Twoje informacje: