Co do Kirkutu to prawdopodobnie znajdował się niedaleko za obecnym kulochwytem strzelnicy.Z dzieciństwa pamiętam resztki szkieletów na brzegu wykopu żwirowni. Z Kirkutu pozostał tylko punkt na mapie (geograficzny).
Dokładnie jest tym miejscu co na mapie, z tego miejsca byli wysiedleni ludzie, kirkut już nie istnieje, teraz jest tam kopalnia piasku, w parku też był cmentarz żydowski a masowe groby podobno były w lesie przy drodze na białą tam gdzie krzyż
Uboga jest.To ten obszar u góry zaznaczony graficznie kreską i kropkami jako teren podmokł,tylko nie podpisałem.Znalazłem zdjęcie, slajd żwirowni z lat 70-tych miejsce kirkutu tzw „Kozich górek”,później umieszczę.
Panie Marku ja słyszałem , że z wysiedlonych domów w centrum Pajęczna zamieszkiwali Niemcy. Getto było od Kilińskiego w kierunku Kopernika. A cmentarz nie znajdował się na ” Kozich Górkach” tylko za nimi po prawej stronie patrząc od Pajęczna.
Prosimy o więcej fotografii.
Nazwy „kozie Górki” użyłem jako obszar potocznie funkcjonujący w otoczeniu.Zaznaczenie cmentarza jest prawidłowe ponieważ zgrałem proporcjonalnie z mapami niemieckimi i polską z lat 30-tych.Natomiast co do obszaru getta to faktycznie chyba się pomyliłem.Mógłbym to uściślić w oparciu (chyba) o książkę P.Pacha ale komuś pożyczyłem i nie wróciła.Jeżeli czyta to administrator forum to może tą moją mapę wykasować a ja później umieszczę poprawioną.
Słynne „Kozie Górki”. Miejsce kaskaderskich skoków ze skarp. A działo się to na terenie cmentarza, na którym wieczne odpoczywanie znaleźli mieszkańcy Pajęczna narodowości żydowskiej.
Czy dałoby radę wstawić to zdjęcie w wyższej rozdzielczości?