R e k l a m a
R e k l a m a

Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 498 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #30477 Odpowiedz
    Magdalena
    Gość

Zna ktoś może zbrodniarzy z Pajęczna? Ja znam historie o Musialskim który zabijał ludzi w Pajęcznie i był zbrodniarzem, Rosjanie czy Polacy chcieli go zabić ale darowali mu życie i musiał później chodzić po Pajecznie z banerem na ciele że jestem zbrodniarzem i głupcem. Tyle tylko wiem z opowieści wujka, który był żołnierzem.

#30481 Odpowiedz
    Marek
    Gość

Jedna z informacji o osobi zaprzedanej Niemcom jest we wpisie Krzysztofa z 8 stycznia.

#30558 Odpowiedz
    Mariusz
    Gość

Mnie też to interesuje! Marek podasz link do tego wpisu?

#30559 Odpowiedz
    Marek
    Gość

Cofnij się do 5 str.wpisu Krzysztofa.Dodatkowo spotkałem się kiedyś przeglądając internet z informacją,że po wojnie było prowadzone dochodzenie w sprawie kolaboracji,współpracy (chyba) 2 osób nazwiska na literę D.przez instytucję
    ŚCIGANIA ZBRODNI PRZECIWKO NARODOWI POLSKIEMU.Ta informacja była chyba powiązana z IPN.

#30566 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

W przeciwieństwie do tych niezbyt chlubnych tematów i kart naszej historii, umieszczam 2 obrazy, przy okazji Narodowego Dnia Żołnierzy Wyklętych,poświęcone partyzantce z Pajęczna.Jest to relacja spisana ok.1989-90 r. związana z działalnością Komitetu Obywatelskiego i wydawanej wówczas gazetki „Solidarni Ziemi Pajęczańskiej”

Attachments:
    #30568 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

Jeszcze raz załącznik 1

Attachments:
    #30570 Odpowiedz
    Magdalena
    Gość

Dziękuję za zdjęcia. Ale mi chodzi między innymi o zbrodniarzy którzy mordowali zwykłych ludzi w Pajęcznie to ponoć nazwisko na litere „M”.

#30571 Odpowiedz
    Mariusz
    Gość

No niezłą ma pan kronikę, skąd te zdjęcia?

#30578 Odpowiedz
    Marek
    Gość

Stare czasy,materiały i ich skany. Byłem kiedyś w redakcji gazetki „Solidarni Ziemi Pajęczańskiej” i dlatego coś tam uchowało się. Warto powrócić do tych gazetek, ponieważ było w nich trochę materiałów historycznych.

#30629 Odpowiedz
    Mariusz
    Gość

Doda ktoś nowe zdjęcia?

#30662 Odpowiedz
    Janek
    Uczestnik

087

Attachments:
    #30664 Odpowiedz
    Janek
    Uczestnik

W10=

#30706 Odpowiedz
    Janek
    Uczestnik
    #30735 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Do Janek. Czy te zdjęcia można byłoby „zapodać” w wyższej rozdzielczości?
    I ten czerwony znak wodny umiejscowić w innym miejscu, aby nie zakłócał obrazu tych historycznych zdjęć.

#30736 Odpowiedz
    aaa
    Gość

zdjęcie straży to chyba nie Pajęczno

Wyświetlanie 15 wpisów - od 211 do 225 (z 498 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #30865 w Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana
Twoje informacje: