Inwestycje w Pajęcznie

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Inwestycje w Pajęcznie

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 53 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #41659 Odpowiedz
    Wuj
    Gość

Sztuką właśnie by było, żeby to były jakieś zakłady wymagające jakiejś wiedzy technicznej, informatycznej, biologicznej, chemicznej – coś żeby młodzi po studiach i starsi wykształceni z naszego regionu mieli jakąś perspektywę dobrze płatnej i ambitnej pracy. Taki zakład pewnie zachęciłby ludzi z regionu do przeprowadzki do Pajęczna. Na pewno jest to bardzo trudne do wykonania, ale jak się nie spróbuje to się nigdy nie uda…

#41660 Odpowiedz
    POpis
    Gość

Obecnie zakłady pracy buduje się tylko w tzw. Specjalnych Strefach Ekonomicznych, bo inwestorzy nie płacą tam podatków. Kolejny przekręt III RP…

#41661 Odpowiedz
    Sylwester
    Gość

Których to działalność przedłużono w IV RP w roku 2008 do roku 2020 (potem to już PO). Współuczestnictwo w „przekręcie”? 😉

#41666 Odpowiedz
    blabla
    Gość

@Sylwester
    Strefy mają działać do 2026 r…. W Wieluniu korzystają na tym właściciele firm Wielton i Korona.

#41676 Odpowiedz
    Sylwester
    Gość

Masz rację. O tym właśnie pisałem. Do roku 2020 okres działania SSE przedłużyły władze IV RP, o kolejne 6 PO. Dlatego współudział 🙂
    A ilu ludzi w tych firmach ma tak oczekiwaną pracę? To normalne na wolnym rynku, że właściciel czerpie z czegoś zyski. Pewnie naprawdę niebagatelne, ale przy okazji dając pracę rzeszy ludzi.

#41699 Odpowiedz
    blabla
    Gość

,,To normalne na wolnym rynku, że właściciel czerpie z czegoś zyski.”

Ale NIENORMALNE, że inni pracodawcy w mieście muszą płacić podatki, których ci z SSE nie płacą. To przeczy zasadom wolnego rynku i uczciwej konkurencji.

#41715 Odpowiedz
    sionek
    Gość

A może jest wygodniej dla rządzących i naszych przedsiębiorców , że nic się u nas nie dzieje.Urzędnicy nie muszą wydawac zezwoleń i sieddziec w tonach papierkowej roboty ,a przedsiębiorcy płacą minimum bo nie ma konkurencji pracy.

#41764 Odpowiedz
    Poinformowana
    Gość

@sionek
    Przed wojną kolej miała być poprowadzona przez Pajęczno, ale mieszkańcy zaprotestowali (dworce powstały w Trębaczewie, Chorzewie i Białej). Widać mentalność się nie zmieniła, bo lepiej nie robić sobie kłopotu itd. Wioski, nawet nie gminne, mniejsze od Pajęczna załatwiają sobie obwodnice, a u nas ,,nie da się”.
    Jako ciekawostkę przytoczę inwestycje, które władze Pajęczna odrzuciły, bo ,,po co robić sobie kłopot” [oczywiście mowa o PRL]:
    – szpital, który jest w Łasku,
    – fabryka mebli, która jest w Łasku,
    – duże osiedle mieszkaniowe (bloki) z Wielunia,
    – oddział gliwickiego Bumaru, trafił do Szczekocin,
    – odlewnia aluminium (miała być między Kurzną/Baranami a Siedlcem).
    Taka już lokalna mentalność. Brać hajs, nie wychylać się.

#41765 Odpowiedz
    zapomniana inwestycja
    Gość

A JA SIĘ PYTAM KIEDY REMONT BLOKÓW NA GŁÓWNEJ ULICY KOŚCIUSZKI JEŻELI ADMINIE MOŻESZ ZADAJ TO PYTANIE WŁODARZOM MIASTA DLACZEGO TE BLOKI Z GŁÓWNEJ ULICY MUSZĄ WYGLĄDAĆ GORZEJ NIŻ TE NA POZOSTAŁYCH ULICACH ?

#41906 Odpowiedz
    Gzik
    Gość

A z jakiej paki z moich pieniędzy mają remontować wasze bloki? Czy wy się dorzucacie jak ja sobie w swoim domu robię elewację i ocieplenie? Może zamiast postawy roszczeniowej „należy się” należałoby się z sąsiadami zrzucić na malowanie? Komuna wiecznie żywa

#41909 Odpowiedz
    do Gzik
    Gość

a z jakiej paki idą pieniądze na siłownię napowietrzne po pierwsze mogę zadać to samo pytanie dlaczego mam się dokładać na remont innych bloków poza tym jest jedno pytanie na co idą czynsze obowiązkiem miasta jest wyremontowanie tych bloków bo mieszkańcy nie są prywatnymi właścicielami zresztą ty tez nie sponsorujesz moich remontów wiec tłocz piany

#41911 Odpowiedz
    swojak
    Gość

ja odpowiem osobie zapomniana inwestycja a dlaczego maja być niby remontowane za nasze pieniądze ? bloki na wszystkich osiedlach nie zostały wyremontowane przez gminę tylko przez to ze ludzie się zebrali i dali na to swoją kasę + pomoc spółdzielni mieszkaniowej i są piękne bloki, może czas na wasz ruch zbierzcie się zainwestujcie i też będą piękne bloki

#41914 Odpowiedz
    swojak
    Gość

do Poinformowana kilka lat temu fabryka noży włosi przyjechali przywitani z pompą, najedli się wyspali ale ktoś za dużo chciał

#41917 Odpowiedz
    do swojak
    Gość

wytłumacz mi definicje „za nasze” pójdziesz na pocztę lub do banku i z własnego portfela zapłacisz rachunek za remont 🙂 ? pomyśl logicznie „jeśli potrafisz” z czynszu którzy płacą mieszkańcy część kasy musi iść na fundusz modernizacji lub czy coś w tym stylu (niema bata) pytanie co się dzieje z tym funduszem dlatego ciekawi mnie stanowisko miasta w tej sprawie jeśli możesz adminie zbadaj tą sprawę.

#41950 Odpowiedz
    Gzik
    Gość

A powiedz mi skąd gmina ma pieniadze? Z kosmosu? Czy raczej z moich i naszych podatków typu pit, od nieruchomości, itd? Jak gmina źle realizuje swoje zadania z waszych czynszów, to wykupcie te mieszkania, załóżcie spółdzielnię i sobie remont zróbcie sami. Nie trzeba będzie na nikogo narzekać. A jak z tych czynszów jest za mało na całkowity remont, to mnie wasz blok za przeproszeniem guzik obchodzi i nie życzę sobie żeby moje opłaty szły na czyjś korytarz. A siłownia napowietrzna jest, jakbyś nie zauważył, dostępna dla wszystkich mieszkańców.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 16 do 30 (z 53 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #41957 w Inwestycje w Pajęcznie
Twoje informacje: