R e k l a m a
R e k l a m a

Mężczyzna nie wpuścił do kościoła czanoskórej dziewczynki

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Mężczyzna nie wpuścił do kościoła czanoskórej dziewczynki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 81 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #63233 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ RREALISTA
    Poznałeś po jednej wypowiedzi, jakie są moje poglądy??? To szacun.:) Awersja do jednej partii nie oznacza automatycznie, że popieram jej największego wroga. Świat jest bardziej złożony.

#63234 Odpowiedz
    REALISTA
    Gość

Na szczęście świat nie jest skonstruowany z kamieni kupy i Polska ku twojemu rozczarowaniu nie istnieje tylko w teorii

#63235 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ REALISTA
    Nie odpuszczasz? Gdybania ciąg dalszy? Kto nie z PiS-em , ten nie Polak?

#63236 Odpowiedz
    REALISTA
    Gość

Kalino lepiej sobie poskacz jak Giertych bo będziesz z pisem hop hop hop

#63261 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

REALISTO. zacznij być realistą! Zanim się ockniesz, możesz nie mieć szansy nawet mi odpisać.:)))

#63265 Odpowiedz
    REALISTA
    Gość

Na takiej szansie zależy mi tak samo jak na zeszłorocznym śniegu

#63268 Odpowiedz
    Laska
    Gość

Ileż to razy słyszeliśmy, że po roku tych rządów będzie klapa. Kalino ludzie dziś już nie dają się nabrać na oszustwa płynące zewsząd lecz sami dobrze umieją oceniać rzeczywistość i na nic twoje zaklęcia. Każdy może ocenić jak było przez 8 lat i jak jest mu teraz. I dlatego tak a nie inaczej wygląda to w sądarzach.

#63269 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@Laska
    Ja już tę jałową dyskusję zakończyłam.Popieraj kogo chcesz i pozwól mi na to samo. W odróżnieniu od ciebie, widzę coś więcej niż kasę.

#63270 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

Acha! Jeszcze ten”sądarz” woła o pomstę do nieba.:)))

#63271 Odpowiedz
    REALISTA
    Gość

Oczywiście ”sądarz” wtedy nie wołał o pomstę do nieba kiedy u władzy były zdegenerowane przez władze platfusy wtedy była demokracja po całości

…zmień kobieto lekarza bo ten cię oszukuje

#63272 Odpowiedz
    Laska
    Gość

No ok niech będzie sondaż tylko to faktów nie zmienia. 8 lat tolerancji złodziei a Kalinko to ilu tych uchodźców przyjmujesz. Prawisz banały jeśli nie no to daj dobry przykład. Nie ale ta Laska jest głupia zadaje głupie pytania.A może umie wytknąć wam tolerancyjnym waszą obłudę. Przyjmijmy ich tylko najchętniej gdzieś daleko ode mnie.

#63294 Odpowiedz
    Jan
    Gość

>Ileż to razy słyszeliśmy, że po roku tych rządów będzie klapa. Kalino ludzie dziś już nie dają się nabrać na oszustwa płynące zewsząd lecz sami dobrze umieją oceniać rzeczywistość i na nic twoje zaklęcia. Każdy może ocenić jak było przez 8 lat i jak jest mu teraz

kluczowe słowo – „każdy” a nie tylko JA i czubek mojego własnego nosa. ocenimy to przy kolejnych wyborach. dla mnie prywatnie nie zmieniło się zupełnie nic, 500+ nie biorę, a to jedyna rzecz, którą bezpośrednio może odczuć obywatel. to gdzie mam widzieć jakąkolwiek poprawę? za to poza moją kieszenią widzę dookoła dużo zła, czy moje zdanie jest mniej ważne bo nie pasuje do koncepcji?

nie popieram aktualnie żadnej partii, więc od razu odżegnuję się od bycia wyborcą PO. jako osoba ogólnie krytycznie oceniająca klasę polityczną widzę bardzo dużo błędów podczas poprzednich rządów, ale naprawdę bardzo trzeba być zaślepionym, żeby widzieć same, nomen omen, plusy obecnie rządzących – bo nigdy nie ma samych plusów, kto uważa inaczej w odniesieniu do jakiejkolwiek partii, jest fanatykiem z klapkami na oczach, czyli osobą, z którą dialog jest niemożliwy. trochę jak wśród kibiców piłkarskich – nasi najlepsi, nasz urwał nogę przeciwnikowi, ale gdzie tam, faulu nie było, sędzia kalosz.

PiS wykorzystał kilka okoliczności, m.in. kompromitację poprzedniej ekipy, kryzys w Unii, sytuację ekonomiczną itd. i doskonale wstrzelił się ze swoją ofertą. zagrał na najniższych instynktach ludzi, którzy nie bardzo znają się na ekonomii czy polityce, wykreował wrogów, którymi straszy ludzi: Ruscy (Smoleńsk), Platforma, Unia, imigranci, lewactwo, innowiercy. dał po pięćset na głowę i na tym kończą się właściwie rzeczy konstruktywne (pomijam fakt, że to kompletnie „nieprawicowe”, tylko na maksa lewicowe posunięcie), a reszta to walka z wrogiem i demolka tego, co było: trybunał, sądy, szkolnictwo, telewizja, pozycja w Europie. nie będę teraz oceniał czy to dobrze, czy nie, ale chodzi o sam kierunek działań i narrację, jak temu towarzyszy. nieukrywana pogarda dla wszystkiego i wszystkich, co było wcześniej i jednoczesne, aroganckie poczucie wyższości. a to powoduje podział społeczeństwa, na lepszy i gorszy sort, na tych i tamtych.

historia zna ten schemat – raz na jakiś czas, zwykle na skutek kryzysu gospodarczego czy politycznego, następuje zwrot w kierunku nacjonalizmu. bo zwykłemu człowiekowi nie da się wytłumaczyć często skomplikowanej sytuacji na świecie, zwykły człowiek chce prostych wyjaśnień – więc kupuje populistyczną ideologię, w której wszystko, co obce, jest złe i stanowi przyczynę wszystkich naszych problemów. nic tak nie jednoczy, jak świadomość walki ze wspólnym wrogiem. jednoczy, ale tylko pewną grupę, pozostali sami stają się wrogami, bez względu na to, czy rzeczywiście nimi są, czy po prostu nie dali się całkowicie zmanipulować i mają swoje zdanie. i w historii takie nacjonalistyczne zrywy, niestety, zwykle kończyły się fatalnie.

na koniec pozwolę sobie zacytować Ryszarda Kapuścińskiego:
    Światu grozą trzy plagi, trzy zarazy.
    Pierwsza – to plaga nacjonalizmu.
    Druga – to plaga rasizmu.
    Trzecia – to plaga religijnego fundementalizmu.
    Te trzy plagi mają te samą cechę, wspólny mianownik – jest nim agresywna, wszechwładna, totalna irracjonalność.
    Do umysłu porażonego jedną z tych plag nie sposób dotrzeć. W takiej głowie pali się święty stos, który tylko czeka na ofiary. Wszelka próba spokojnej rozmowy będzie mijać się z celem. Nie o rozmowę mu chodzi, tylko o deklaracje. Żebyś mu przytaknął, przyznał rację, podpisał akces. Inaczej w jego oczach nie masz znaczenia, nie istniejesz, ponieważ liczysz się tylko jako narzędzie, jako instrument, jako oręż. Nie ma ludzi – jest sprawa.

#63297 Odpowiedz
    REALISTA
    Gość

Jeżeli widzisz gdzieś lewicowe ”posunięcia” to powinieneś być w środowisku LGBT czy jak tam zwią tych zboków tam się posuwają równo… jeżeli uważasz że nacjonalizm to plaga to polecam tobie wyjechać do ”tolerancyjnej” Szwecji lub Francji po co się męczysz w ksenofobicznej Polsce ?

#63299 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

REALISTO! Tak realnie opisujesz świat LGBT. Biorąc pod uwagę twój nick, znasz go z autopsji. To wiedz,że mnie, tolerancyjnemu człowiekowi, twoja orientacja nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Masz prawo do szczęścia.:) Tylko dlaczego używasz takiego wulgarnego języka?
    Nacjonalizm w twoim rozumieniu to nieszczęście, bo w czym czujesz się lepszy od innych narodów? Potrafisz sobie wyobrazić, że tobie podobni wypędzają ze swoich krajów Polaków? Pewnie nie, bo twoja wyobrażnia tak daleko nie sięga. Nie ośmieszaj się więcej takimi wypowiedziami.

#63300 Odpowiedz
    Jan
    Gość

PiS jest prawicowy tylko ideowo (nacjonalizm, pseudochrześcijaństwo, konserwatyzm), a gospodarczo ma wiele wspólnego z lewicą. ot, partia narodowo-socjalistyczna. dokładnie odwrotnie niż dawniej SLD – lewica z nazwy i kilku punktów światopoglądowych, a poza tym program prawicowy. zresztą nieważne jak się co nazywa, zabawne tylko, że niektórzy przywiązujący wagę do etykietek są tak bardzo prawicowi, że nie widzą tego, że w dużej mierze popierają lewicę 🙂 dla mnie strona ekonomiczno-gospodarcza jest równie ważna, co przykrywka ideologiczna, którą niektórzy łykają jak pelikany.

wyjedź gdzieś tam, weź pod dach kogoś tam – to już brzmi jak zdarta płyta. patriotyzm nie polega na noszeniu koszulek z żołnierzami wyklętymi i pranie po ryjach turystów z Włoch, ale nie polega też na uciekaniu jeśli coś mi się nie podoba.

a to nie ja nazwałem nacjonalizm plagą, tylko Kapuściński, a poszperanie w historii świata daje odpowiedź na pytanie dokąd prowadzi taka ideologia. i to nie mój wymysł czy opinia, tylko fakty. ale im mniej wiesz, tym mniej widzisz, właściwie niewiele więcej poza czubkiem własnego nosa. ja szanuję prawicowe poglądy, ale nie szanuję nienawiści do bliźniego. od tego zaczął się ten wątek, od opisu ludzkiej podłości. a PiS ma z tym tyle wspólnego, że postanowił takich ludzi bardzo sprytnie sobie zjednać – podał proste wytłumaczenie ludzkiej frustracji oparte na niskich instynktach – gniew, poczucie zagrożenia, strach przed nieznanym, zdefiniowanie wroga. w pewnym sensie klepie po plecach ludzi nienawistnych, usprawiedliwia niemoralne zachowania, przekonuje, że to w słusznej sprawie. nic dziwnego, że większość ludzi o wykształceniu podstawowym i zawodowym oraz mieszkańców wsi to wyborcy PiSu. oni nie znają się na ekonomii, stosunkach międzynarodowych, do nich trafia prosty przekaz. nie winię ich, tylko PiS, bo uważam, że wykorzystał i omamił właśnie prostych ludzi. za pięćset złotych i proste, pozorne rozwiązanie wszystkich problemów kupił sobie bardzo liczną grupę. tyle, że to nie misja, to nie idea, to czysta kalkulacja i polityczny interes, w niczym nie lepszy od PO. a gorszy w tym, że oprócz własnych, prywatnych przekrętów i obsadzania stołków jak poprzednicy, do tego (pomijając niebezpieczny dla bezpieczeństwa kraju nacjonalizm i separatyzm) udało im się skłócić i podzielić ludzi. dali ludziom „moralne” przyzwolenie na podłość i zło. dziś ktoś o zerowej wiedzy historycznej, politycznej, religijnej pluje w twarz i czuje się lepszy od profesora, papieża czy kogokolwiek o mniej radykalnych poglądach. bo merytorycznie dyskutować nie potrafi, jego preferencje polityczne zbudowane są na niewiedzy i negatywnych emocjach. i to mam za złe PiSowi.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 81 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #63234 w Mężczyzna nie wpuścił do kościoła czanoskórej dziewczynki
Twoje informacje: