R e k l a m a
R e k l a m a

Śmieciowisko w naszym powiecie

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Śmieciowisko w naszym powiecie

• Temat jest pusty.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 115 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #127937 Odpowiedz
    Kamill
    Gość

Ja jako mieszkaniec Dylowa Szlacheckiego widzę i słyszę o działaniach społecznych Szanownego Pana Piotra Walusiaka i jestem pełen dumy, że mamy w naszej gminie tak uczynnego i dobrego człowieka. Będę na Pana Piotra Walusiaka głosował z całą swoją rodziną oraz znajomymi!!! Wszystkie negatywne komentarze tutaj pisane to są pisane z niewiedzy ludzi, którzy patrzą tylko na nazwę partii a nie na działania społeczne danego kandydata. Pan Piotr robi dla nas mieszkańców Dylowa Szlacheckiego więcej niż ktoś kiedykolwiek, bo dba o nasze bezpieczeństwo powietrza, wody poprzez wzorowe i sumienne kontrolowanie składowiska. Brawo Panie Piotrze brawo!!!

#127938 Odpowiedz
    Alek
    Gość

A czemu nie chcecie Koerskiej?

#127939 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

do wyborca – interesuje mnie odpowiedz urzędu.
    ” Organ obowiązany jest załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki, czyli dążyć do załatwienia jej w terminie krótszym niż wyznaczony. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane organowi z urzędu.”

#127944 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

100aferpis -zgadzam się 100%., „ale ludzie bez urzędu nic nie załatwią”. Interesuje mnie dalszy bieg przedmiotowej sprawy.

#127950 Odpowiedz
    Piotr Walusiak
    Gość

Ciąg dalszy zawiadomienia do PINB w Pajęcznie z dnia 12 grudnia 2022 r.
    Skarżący twierdzą, że Eko-Region obecnie eksploatuje wysypisko nielegalnie, ponieważ podwyższył pryzmę, zasypał wszystkie kwatery, na które miał pozwolenie, łącznie z drogą pomiędzy kwaterami oraz każdy wolny metr terenu, tworząc w ten sposób tykającą bombę ekologiczną. Zamiast oddzielnych kwater, określonych w pozwoleniu budowlanym powstała monstrualna jedna pryzma o powierzchni 5,5 ha. Eko-Region stara się o zgodę na podwyższenie rzędnej składowania na tej pryzmie, ale do dziś nie dostał na to zgody od Burmistrza Pajęczna. Skarżący twierdzą, że nie zważając na brak zgody od Burmistrza, Eko-Region wybudował drogę na składowisku i podwyższa pryzmę, usypując śmieci do wysokości, jaką sobie zaplanował.
    Nielegalne połączenie odrębnych kwater i składowanie powyżej dozwolonego poziomu doprowadziło do powstania tykającej bomby ekologicznej, gdyż z takiego potwora trudno jest skutecznie odprowadzać odcieki oraz gazy . Skarżący przedstawili zdjęcia pokazujące, że odcieki i woda deszczowa są odprowadzane poza wysypisko do gruntu w lesie. Składający skargi zgodnie twierdzą, że jest to jedno z największych źródeł smrodu. Wodę deszczową, która często zamienia się w ścieki, zgodnie z posiadanym pozwoleniem odprowadzają do gruntu w lesie poprzez rów opaskowy. Skarżący są zaniepokojeni, gdyż takie postępowanie Eko-Regionu z czasem doprowadzi do zatrucia wody w Zbiorniku Wód Podziemnych nr 326 „Częstochowa”, ponieważ grunt pod wysypiskiem jest przepuszczalny do głębokości 20 m. Twierdzą, że Eko-Region nie dopilnował, aby należycie zabezpieczyć grunt przed odciekami z wysypiska, gdyż podczas prac koparkami wielokrotnie uszkodzono plastikowe drenaże i folię zabezpieczającą. W przeszłości dochodziło do samozapłonów wysypiska, co również mogło zniszczyć folię zabezpieczającą. Zdaniem skarżących większość instalacji pod wysypiskiem jest zdewastowana koparkami i nie chroni podłoża przed przedostawaniem się odcieków. Skarżący postulują, aby komisyjnie, z udziałem przedstawicieli społeczeństwa przeprowadzić sprawdzenie instalacji odciekowej do zbiorników, gdyż istnieje uzasadnione podejrzenie, że jest niedrożna i odcieki przedostają się do gruntu pod wysypiskiem. Po badaniu komisja stwierdziłaby, czy składowisko jest należycie zabezpieczone przed przedostawaniem się odcieków do gruntu, a Zbiornik Wód Podziemnych nr 326 jest chroniony przed zatruciem, którego skutków nie dałoby się naprawić. Instalacji do odcieków nie należy mylić z instalacją do ścieków z Zakładu Komunalnego, która jest drożna.
    To nie wszystko. BĘDZIE CIĄG DALSZY

#127951 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

Piotr Walusiak: Sądzę, że tworzenie 'serialu”- BĘDZIE CIĄG DALSZY staje się nudne.
    Proszę o fakty. Proszę o stanowisko adresata zawiadomienia.

#127961 Odpowiedz
    Monika
    Gość

Czy te wszystkie komentarze i odpowiedzi pisze jedna osoba? Nr 8 na liście?

#127971 Odpowiedz
    Piotr Walusiak
    Gość

Do „obserwatora”. W pierwszej kolejności przekazuję informację, która wpłynęła do Filii Biura Poselskiego Posła na Sejm RP Tomasza Treli, którego jestem asystentem. Do Pani „Moniki”. Szanowna Pani. Proszę zapytać Pana Burmistrza, bądź Radnych Rady Miejskiej w Pajęcznie, co zrobili w tym zakresie, ponieważ informację złożyłem podczas Sesji R M. Pan Burmistrz zajął się tematem, natomiast Pan Przewodniczący Rady Miejskiej niech się wypowie publicznie. Byłem u Pana Przewodniczącego, którego poinformowałem osobiście. Ponieważ jest pytanie, więc odpowiadam nie nie piszę tego osobiście. Pozdrawiam
    DALSZY CIĘG NASTĄPI

#127972 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

Piotr Walusiak : ok, dziękuję za informację.

#128039 Odpowiedz
    Piotr Walusiak
    Gość

Ciąg dalszy zawiadomienia do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Pajęcznie z dnia 12 grudnia 2024 r.
    Skarżący podają, że 2 lata temu Telewizja Polska wyemitowała program, w którym był wywiad z matką dwojga dzieci, mieszkającą ok. 200 m od wysypiska. U jednego z tych dzieci badania stwierdziły przekroczenie zawartości jednego z pierwiastków, którego źródłem występowania jest właśnie wysypisko odpadów w Dylowie A. Wybudowanie w początkach rozruchu 9 otworów pizometrycznych jest niewystarczające dla tak powiększonego wysypiska. Od strony wschodniej nadal ma miejsce wylewanie odcieków do lasu, więc musiało przez tyle lat nastąpić przenikanie skażeń do wód podziemnych. Społeczeństwo powinno być poinformowane, czy zmieniła się jakość wody w studzienkach po latach funkcjonowania składowiska, a jeśli tak, to jaka jest skala zmian.
    Skarżący twierdzą, że ich wieloletnie interwencje, postulaty i skargi nic nie dały, były waleniem głową w mur. Władze gminy Pajęczna wraz ze Starostą Powiatu oraz byłym Marszałkiem województwa na wszystkie pomysły i działania Eko-Regionu dawali zgodę. Zachodzi pytanie. Czy Eko-Region nielegalnie, czy legalnie usypał hałdę o powierzchni 5,5 ha, tworząc bombę ekologiczną? Według skarżących Eko-Region posiadał oficjalne pozwolenie, na oddzielne kwatery, gdyż było wiadome, że zgodne z prawem połączenie kwater pociągałoby za sobą konieczność spełnienia wielu wymogów, co wiązałoby się z ogromnymi kosztami.
    Skarżący uważają, że skoro obecny burmistrz odmówił wydania im zgody na podwyższenie rzędnej składowania na wysypisku, to Eko-Region popełnia przestępstwo wykonując te prace bez pozwolenia. Jeżeli zostaną potwierdzone doniesienia mieszkańców, to moim zdaniem Inspektorat Nadzoru Budowlanego w powiecie powinien niezwłocznie zatrzymać tę nielegalną działalność. Zachodzi kolejne pytanie. Czy wysypisko w obecnym stanie, jako 5,5 ha hałda spełnia wymogi określone przez obowiązujące prawo? Może się okazać, że po badaniach trzeba będzie rozbroić tę bombę, rozbierając część wysypiska.
    Skarżący uważają, że w zaistniałej sytuacji, wobec tak wielu nieprawidłowości, nie można nawet rozważać zalegalizowania tego stanu i wydania zgody na podwyższenie rzędnych składowania wysypiska, gdyż to pogorszyłoby jeszcze sytuację ekologiczną powstałą na tym wysypisku.
    Ciąg dalszy nastąpi
    Pozdrawiam .

#128040 Odpowiedz
    Wlodek
    Gość

Pajeczno teraz ma jeszcze lepiej, ma wiceprezeskę ekoregionu, Koperska.

#128051 Odpowiedz
    Mieszkaniec Pitulic
    Gość

Widziałem na stronie facebook Pana Piotra Walusiaka, że był na spotkaniu w sprawie wysypiska u Minister. Widać, że nie rzuca słów na wiatr tylko działa dla nas ludzi. Brawo Panie Piotrze!

#128057 Odpowiedz
    Wiedza
    Gość

Ale kandydaci pisu do rady powiatu okłamują mieszkancow. Chodzą po wsiach i opowiadają ze będą robić drogi powiatowe. Po pierwsze, przez 5,5 roku nie zrobili żadnej na terenie gminy Sulmierzyce z własnej inicjatywy, po drugie, z zestawienia wydatków majątkowych powiatu wynika, że powiat nie ma w planie w 2024 roku zrobić żadnej drogi powiatowej na terenie gminy Sulmierzyce. Dziękujemy radnym z naszego okręgu wyborczego, Pani Kowalskiej, Panu Sikorze, Panu Staszczykowi. Ładnie to tak ludzi kłamać?

#128059 Odpowiedz
    Bielik
    Gość

Nie ma się co dziwić, szkoleni przez Humanum tumanum. Póki będą u koryta żadnej drogi powiatowej na terenie gminy Sulmierzyce nie zrobią. To złośliwi ludzie, tylko okłamywać potrafią. Ale są duże szanse, że władzy nie utrzymają, dlatego mają pelne gacie. Koniec kwietnia, koniec koryta.

#128060 Odpowiedz
    Działacz społeczny
    Gość

https://www.facebook.com/share/p/emX6KhPaBeghjKu3/
    Przesyłam link do artykułu gdzie widać informacje i dokumentację zdjęciową ze spotkania Pana Piotra Walusiaka i Pani Małgorzaty Powązka z Panią Ministrą Ekologii Anitą Sowińską w sprawie wysypiska odpadów w Dylowie.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 115 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #127699 w Śmieciowisko w naszym powiecie
Twoje informacje: