Starosta Ryś i jego urlop
Pajęczno › Forum › Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego › Starosta Ryś i jego urlop
- This topic has 105 odpowiedzi, 2 głosy, and was last updated 6 years, 6 months temu by Marek.
-
AutorWpisy
-
bacaGość
Kiedy przysługuje prawo do ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop wypoczynkowy?
Każdemu pracownikowi przysługuje prawo do corocznego, nieprzerwanego i odpłatnego urlopu wypoczynkowego, którego celem jest stworzenie możliwości dłuższego odpoczynku oraz regeneracja sił. Biorąc pod uwagę cel, jakiemu służy urlop wypoczynkowy, zasadą jest udzielanie urlopu w naturze tj. zwolnienie pracownika od obowiązku świadczenia pracy przez określony czas. Nie można jednak wykluczyć sytuacji, w których wykorzystanie urlopu w naturze nie jest możliwe. Dlatego też przepisy kodeksu pracy przewidują instytucję ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop jako wyjątek od zasady udzielania urlopu wypoczynkowego w naturze.
Podstawa prawnaRegulacja ekwiwalentu pieniężnego za niewykorzystany urlop została zawarta w przepisie art. 171 kp. Instytucja ta z uwagi na jej wyjątkowy charakter znajduje zastosowanie wyłącznie w okolicznościach wskazanych w tym przepisie. W świetle art. 171§1 kp ekwiwalent pieniężny przysługuje jedynie w razie niewykorzystania przysługującego pracownikowi urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy. Warto podkreślić, że ekwiwalent przysługuje nie tylko za niewykorzystany urlop bieżący (ustalany proporcjonalnie do przepracowanej części roku), ale również za urlop zaległy (wyrok z 24.01.1974 r. III PRN 41/73).
Podsumowując, rozwiązanie lub wygaśnięcie umowy o pracę powoduje przekształcenie prawa do urlopu wypoczynkowego w roszczenie o wypłatę ekwiwalentu pieniężnego (skutek ten następuje niezależnie od woli stron). W innych okolicznościach zastąpienie urlopu wypoczynkowego ekwiwalentem jest niedopuszczalne, choćby wyrażał na to zgodę zainteresowany pracownik. Nie jest zatem możliwe wypłacenie ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy w trakcie trwania stosunku pracy, co można by obrazowo określić jako ’’wykupienie urlopu przez pracodawcę’’.
fajaGośćBaca jaki sens jest z dochodzeniem się z forumowiczami w tej sprawie. Jeśli jesteś pewien że masz rację zgłoś to odpowiednim instytucjom i po sprawie.
IgaGośćBaca nie masz racji. Rok 2015 był rokiem wyborczym i kończyła się kadencja starosty jak i wicestarosty a co za tym idzie stosunek pracy wygasł samoczynnie, dlatego wypłacono im ekwiwalent za niewykorzystany urlop. A to że Ryś został wybrany na kolejną kadencję to już inna para kaloszy, gdyż został przywrócony na poprzednie stanowisko z nowym stosunkiem pracy.
bacaGośćKażdy kto uważnie śledzi temat bez cienia wątpliwości wie iż w swoją wypowiedź skierowałem do @kaka, który pisze:”Ja pracuję u prywaciarza i mogę 🙂 mając kredyt na karku często korzystam z tego prawa :/ Tzn że jest to niemoralne?”. Moja odpowiedź:” Nie jest zatem możliwe wypłacenie ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy w trakcie trwania stosunku pracy, co można by obrazowo określić jako ’’wykupienie urlopu przez pracodawcę’’.
bacaGośćNatomiast Tobie @Igo bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienie kwestii @Iga pisze:”Rok 2015 był rokiem wyborczym i kończyła się kadencja starosty jak i wicestarosty a co za tym idzie stosunek pracy wygasł samoczynnie, dlatego wypłacono im ekwiwalent za niewykorzystany urlop. A to że Ryś został wybrany na kolejną kadencję to już inna para kaloszy, gdyż został przywrócony na poprzednie stanowisko z nowym stosunkiem pracy.” – dotyczy mojej wypowiedzi @baca:”No i ok masz prawo do pochwalania ich postępowania ale pozwól mieć innym swoje zdanie czy to co nie jest łamaniem prawa jest etyczne.Czy ty możesz pobrać ekwiwalent za urlop?
IgaGośćDo innych forumowiczów. Kto wie o co chodzi bacy??
bacaGośćBardzo dobrze @Igo wiesz o kasę, myślisz, że inni forumowicze tego nie wiedzą?
IgaGośćAle daj się innym wypowiedzieć. Zapytałam innych forumowiczów czy wiedzą o co ci chodzi! Uszanuj to.
magikGośćJa z przyjemnoscia czytam wypowiedzi bacy 😉 brawo dla chlopaka czekam na inne nowiny z naszej gminy czy starostwa.
magikGośćodnosze wrazenie ze ktos specjalnie wymysla inne tematy by ten ze starosta wyparowal we wszechswiecie. Niewygodny temat ?
edwGośćDziałają prawie jak rosyjskie opłacane trole internetowe. „Panują” nad forum, ale prawdy do końca nie wyciszą. Dziadek bierze sobie ekwiwalent, podróżuje za free po Turcji i wszyscy wokół udają, że nic się nie stało …
SzymonGośćCiekawe czy w tym roku starosta był na urlopie?
wiedzacyGośćZapracowany… Nie no żartuje dawno to dziadzie powinno być na emeryturze a nie doić nas wszystkich
cqqccqcGośćTo był już na tym urlopie ?
WiewcokGośćNasz starosta to ideał, przez 4 lata nawet jednego dnia urlopu nie wykorzystał
-
AutorWpisy