R e k l a m a
R e k l a m a

Teren RSP – Nowe Gajęcice

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Teren RSP – Nowe Gajęcice

• Temat jest pusty.
Wyświetlanie 12 wpisów - od 16 do 27 (z 27 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #137165 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

Statystycznie każdy mieszkaniec Polski wytwarza rocznie około 500 kilogramów odpadów. W tej masie około 85 kilogramów to tzw. odpady bio, czyli organiczne odpady pochodzenia roślinnego. Tymczasem szacuje się, że nawet 2/5 wytwarzanych przez nas odpadów to właśnie takie, które powinny trafić do brązowego pojemnika. Czyli może ich być nawet 200 kilogramów na osobę!
    Czy ktoś się zastanowił, zadając sobie pytanie, co z tym zrobić?
    Spółka Eko Inno Fund w Nowych Gajęcicach, zgodnie z wydaną decyzją ma przetwarzać odpady biodegradowalne, takie jak: skoszona trawa, liście czy gałęzie drzew i krzewów, oraz odpady mineralne jak ziemia z wykopów, kamienie czy gróz.
    Działania Spółki pozwolą na znaczącą redukcję odpadów biodegradowalnych ze strumienia odpadów komunalnych kierowanych do spalarni lub na wysypiska odpadów. Prościej rzecz ujmując nie marnują surowców tylko dobrze je wykorzystują np. pod kątem rekultywacji terenów zdegradowanych.
    Działalność taka to dążenie do obniżenia nielegalnego spalania odpadów w piecach domowych. Tym samym przyczyniają się do utrzymującej się niskiej jakość powietrza w Polsce oraz obecności w nim szeregu dodatkowych trucizn, takich jak metale ciężkie, dioksyny czy benzoalfapiren. Działanie tej firmy jest odwrotne do bzdurnych wypowiedzi różnej maści pismaków. Widać gołym okiem, że priorytet tej firmy to budowa dostępnych na rynku instalacji, która znacznie ułatwiłaby zagospodarowanie odpadów, które obecnie nie mają gdzie się podziać i często kończą jako wsad do domowych pieców, zatruwając okoliczne powietrze i gleby. Proszę o rozwagę. Do czego my dążymy?

#137167 Odpowiedz
    Jaka
    Gość

Obserwator ok to na jakie kody PKD owa firma dostała dotacje?

#137168 Odpowiedz
    Jaka
    Gość

Obserwator czy ktoś z rodziny od Pana z SLD się wypowiada ? Może podrążymy temat?

#137171 Odpowiedz
    obserwator
    Gość

Ja mieszkam w innym województwie. Moja wiedza na pewno nie jest pełna. Moja wiedza jest z forum, które przeglądam okazjonalnie. Trudno mi się odnieść do kodów o które „Jaka” prosi ani o powiązania rodzinne. Wiem jedno, że SLD już zostało rozwiązane. Pozdrawiam

#137174 Odpowiedz
    Jaka
    Gość

Drogi Obserwatorze, pięknie napisałeś komentarz o tym co ma być składowane. Niestety, sprawa jak zawsze ma drugie dno. Okazuje się że nie tylko gałęzie i odpady z rekultywacji terenów mają zamiar tu zwozić. Jako mieszkanka gminy, nie zgadzam się na robienie wysypiska z naszego powiatu.

Ps skoro to tylko odpady bio, to proszę je utylizować na działkach obok stadniny 🙂

#137178 Odpowiedz
    Znawca
    Gość

Kto jest pełnomocnikiem tej firmy od „składowiska” czy „wysypiska”? Podobno znany działkowiec z Pajeczna!?! Z kim ten Pan ma najlepsze kontakty? Do którego starosty chodzi?
    Zrobili was w starostwie powiatowym na SZARO!!

#137182 Odpowiedz
    Mieszkaniec
    Gość

Czy Inwestor dopełnił formalności do 31.12.2024r.

#137192 Odpowiedz
    Jaka
    Gość

Tam gdzie pojawia się znany działkowiec tam zawsze są kłopoty.

#137199 Odpowiedz
    Ola
    Gość

Takie inwestycje robi się zdala od terenów zasiedlonych,a nie w środku wsi, inwestor dobrze wie, że smrodu nie da się zmierzyć, więc jakiekolwiek skargi w tej kewstii będą zamiatane pod dywan.

#137220 Odpowiedz
    Katarzyna
    Gość

Drogi obserwatorze, dobrze się pisze za biurka nie znając sprawy do końca. W tej wiosce ludzie mają domy przez płot z tym terenem. Myślę że nie chciałbyś czy chciała byś tak mieszkać. To nie jest miejsce na składowanie odpadów. Patrząc co dzieje się w całej Polsce – jak powstają „nie groźne” miejsca na składowanie odpadów, a później stoją beki z chemią czy zwożone są wszelakiego rodzaju śmieci, to ci ludzie mają prawo się bać i protestować.

#137256 Odpowiedz
    Jaka
    Gość

Czy zgody zostały wycofane ?

#137286 Odpowiedz
    okon
    Gość

Według informacji z dzisiejszej sesji Rady Miejskiej „kontrowersyjna działalność” od 01.01.2025r. została zakończona na tym terenie

Wyświetlanie 12 wpisów - od 16 do 27 (z 27 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #136999 w Teren RSP – Nowe Gajęcice
Twoje informacje: