Banery bez oznaczeń finansowania …

Rozpoczęty przez Paweł 52 odpowiedzi

Odpowiedz
  1. Paweł Link do wpisu #1

    Podczas dzisiejszego spaceru z psem zauważyłem że banery Pana Leszka i Pani Beaty, którzy kandydują na urząd burmistrza nie posiadają oznaczenia że materiał został sfinansowany z środków komitetu wyborczego. Czy tak można według kodeksu wyborczego? Z tej strony Paweł

  2. Marian Link do wpisu #2

    Trzeba by było spytać prawnika lub prawniczki. Czy jest na forum prawnik lub prawniczka Pytanie odnośnie KODEKSU WYBORCZEGO i oznaczania finansowania materiałów wyborczych

  3. Hahahaa Link do wpisu #3

    Ja bym chciała sie dowiedzieć, jak to jest z tym zakazem agitacji politycznej na terenie szkół :)

  4. Hahahaa Link do wpisu #4

    Materiały wyborcze nie muszą mieć zapisu, że są finansowane z KKW, dopiero przy
    sprawozdaniu finansowym ma to znaczenie. Na marginesie wspomne, że nie jest tajemnicą kto chodzi z psem i ogląda banery konkurencji.

  5. Świat matołem stoi Link do wpisu #5

    https://www.infor.pl/prawo/wybory/samorzadowe/6521063,wybory-2024-samorzadowe-jak-prowadzic-i-finansowac-kampanie-wyborcza-czym-jest-zgodna-z-prawem-agitacja-wyborcza-wytyczne-pkw.html

  6. Uleci powietrze Link do wpisu #6

    @Marian Materiały wyborcze muszą mieć oznaczenie z jakiej partii lub komitetu pochodzą, a nie, że były finansowane ze środków komitetu... Był kiedyś taki wymóg, ale go uchylono. Według mojego rozeznania, to u Pana M. Wypycha wszystkie materiały mają oznaczenie, z którego Komitetu pochodzą, a materiały wyborcze z drukarni Pana Gocałka mają opis, że są finansowane ze środków danego Komitetu. Biorąc pod uwagę, że u Pana Wypycha drukowała się drużyna Pana Tokarskiego i inne Komitety a u Pana Gocałka drużyna rozwoju ziemi Pajęczańskiej.... to wychodzi na to, że w błędzie żyje drużyna pedagogów ? tak ? czy się mylę ?

  7. A Link do wpisu #7

    (...) Największym problemem dla mieszkańców były nielegalnie, pojawiające się na płotach ich posesji banery wyborcze, umieszczone pod osłoną nocy i bez wiedzy i zgody właścicieli. Niestety, takie banery nie mogą być usuwane przez właściciela posesji, gdyż materiały wyborcze podlegają ochronie prawnej (ustawa Kodeks Wyborczy z dn. 05.01.2011 art. 109§ 3. Materiały wyborcze podlegają ochronie prawnej.). Jednakże umieszczanie takich reklam bez zgody właściciela jest także niezgodne z Kodeksem Wyborczym (ustawa Kodeks Wyborczy z dn. 05.01.2011 art. 110. § 1. Na ścianach budynków, przystankach komunikacji publicznej, tablicach i słupach ogłoszeniowych, ogrodzeniach, latarniach, urządzeniach energetycznych, telekomunikacyjnych i innych można umieszczać plakaty i hasła wyborcze wyłącznie po uzyskaniu zgody właściciela lub zarządcy nieruchomości, obiektu albo urządzenia.) i zagrożone jest karą grzywny (ustawa Kodeks Wyborczy z dn. 05.01.2011 art. 495. § 1. Kto, w związku z wyborami: 1) umieszcza plakaty i hasła wyborcze na ścianach budynków, przystankach komunikacji publicznej, tablicach i słupach ogłoszeniowych, ogrodzeniach, latarniach, urządzeniach energetycznych, telekomunikacyjnych i innych bez zgody właściciela lub zarządcy nieruchomości, obiektu albo urządzenia, 2) przy ustawianiu własnych urządzeń
    ogłoszeniowych w celu prowadzenia kampanii wyborczej narusza obowiązujące przepisy
    porządkowe, 3) umieszcza plakaty i hasła wyborcze w taki sposób, że nie można ich usunąć bez powodowania szkód, – podlega karze grzywny" (...)

  8. Ewa Link do wpisu #8

    ja mam pytanie :Jak w skrócie wygląda procedura, jeżeli chcemy umieścić plakat wyborczy lub baner w pasie drogowym ? Czy ktoś zna temat ?

  9. Jadzia Link do wpisu #9

    U Piotra też nie ma na banerach oznaczenia komitetu

  10. Paweł Link do wpisu #10

    U Pana Piotra Mielczarka jak i u wszystkich kandydatów na banerach są oznaczenia finansowania. To taki drobny druczek zazwyczaj w lewym rogu baneru dla przykładu dam opis z baneru Pana Piotra czyli pisze tam prawnie prawidłowo że cytuje „materiał sfinansowany przez KWW Rozwój Ziemii Pajęczańskiej”. Wszyscy mają to oznaczenie finansowania materiału wyborczego z komitetu wyborczego na banerach kandydaci oprócz Pani Beaty Stawiak i Pana Leszka Janeczka.

  11. Robert Link do wpisu #11

    Może to pisowskie banery z energoserwisu albo z innej spółki? Marzena może więcej powiedzieć.

  12. Omajgad Link do wpisu #12

    Paweł wskaż przepis, który zobowiązuje do wskazania na banerze, że jest finansowany ze środków kw i wszystko będzie ok. Tylko sztab "Mleczarka"[od miodem i mlekiem kraina płynąca] na takie oznaczenia, nikt więcej.

  13. Paweł Link do wpisu #13

    owe oznaczenia finansowania mają KWW: PiS , EPJ, Trzecia Droga, Tokarski, itd. I są to materiały zgodne z prawem.
    Nie ma oznaczeń finansowania na banerach: Leszek Janeczek i Beata Stawiak. Nie wiem jak ich radni mają na banerach ? Może też nie mają lub mają nie wiem.
    Muszą być oznaczenia skąd jest finansowany materiał wyborczy. Chyba nie z kosmosu ufoludki dają banery i ulotki, jak dają ufoludki to ja też chce 100 banerów niewiadomo skąd z kosmosu. Przeczytaj sobie artykuł o finansowaniu i oznaczaniu materiałów wyborczych.

  14. Paweł Link do wpisu #14

    Przepis, który reguluje oznaczanie materiałów wyborczych w Polsce to ustawa z dnia 5 stycznia 2011 r. - Kodeks wyborczy (Dz.U. z 2019 r. poz. 684). Konkretnie, artykuł 149a tego kodeksu określa wymóg oznaczania materiałów wyborczych informacją o źródle finansowania.
    Tak, materiały wyborcze muszą mieć oznaczenie informujące o źródle finansowania. Jest to wymóg prawny mający na celu zapewnienie przejrzystości i uczciwości w procesie wyborczym. Oznaczenie powinno jasno wskazywać, kto jest odpowiedzialny za sfinansowanie danego materiału wyborczego.

  15. Paweł Link do wpisu #15

    Za naruszenie przepisów dotyczących oznaczania materiałów wyborczych przewidziane są różne sankcje, zależnie od kraju i konkretnych przepisów. Oto kilka przykładów:

    1. Kara grzywny: Osoba, która narusza przepisy dotyczące oznaczania materiałów wyborczych, może zostać ukarana grzywną. Wysokość grzywny może być ustalana przez sąd i zależy od konkretnego przypadku.

    2. Kara ograniczenia wolności: W niektórych przypadkach, osoba naruszająca przepisy dotyczące oznaczania materiałów wyborczych może otrzymać karę ograniczenia wolności. Kara ta może obejmować na przykład zakaz pełnienia funkcji publicznych przez określony czas.

    3. Inne sankcje: Oprócz kar grzywny i ograniczenia wolności, mogą być również stosowane inne sankcje, takie jak zakaz udziału w przyszłych wyborach, utrata praw obywatelskich lub inne odpowiednie środki.

    Warto pamiętać, że konkretne sankcje mogą się różnić w zależności od kraju i obowiązujących przepisów. W przypadku naruszenia przepisów dotyczących oznaczania materiałów wyborczych zawsze warto zapoznać się z lokalnymi przepisami i skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać dokładne informacje na temat sankcji.

  16. Omajgad Link do wpisu #16

    Oj ktoś kopiował artykuł z internetu ...koniecznie trzeba zweryfikować z ustawą ze strony sejmu ten art 149a ...czyli Pan Tokarski też ma takie oznaczenia na swoich banerach ...

  17. Paweł Link do wpisu #17

    wszyscy co wywiesili banery w mieście i gminie pajeczno mają oznaczenia finansowania , Pani/Panie „omajgad”. Oznaczeń finansowania NIE MAJĄ banery Pana Leszka Janeczka i Pani Beaty Stawiak. Brak oznaczeń jest niezgodny
    z prawem obowiązującym na terytorium RP według Kodeksu Wyborczego.

  18. Paweł Link do wpisu #18

    Wiesz Pan/Pani o nazwie „omajgad” co grozi za złamanie prawa… SANKCJONOWANIE czyli zazwyczaj kara grzywny lub pozbawienia wolności.

  19. Omajgad Link do wpisu #19

    W zależności od kraju ? To w ilu krajach Paweł istnieje obowiązek oznaczania na banerach źródła finansowania ? Bo myślałem, że piszesz o naszym kodeksie wyborczym...a może przytoczyłeś stare,uchylone przepisy z ordynacji i kodeksu wyborczego do europarlamentu > ;)

  20. Omajgad Link do wpisu #20

    Paweł w kodeksie wyborczym, tym na stronie sejmu nie ma art 149 a :)

  21. Omajgad Link do wpisu #21

    Pozbawienie wolności za coś co i tak jest w sprawozdaniu finansowym ? Naprawdę ? To w końcu który to przepis Paweł ? Ps. Ciekawe, kto tak pała pałą nienawiści, że aż przepisy tworzy :) chyba ten, kto przegrywa przez nowych kandydatów...

  22. Omajgad Link do wpisu #22

    Bo to nowi kandydaci i robią po nowemu. ;)

  23. RTD Link do wpisu #23

    Nie wiem kim jest Pan Paweł. Ale jeśli jednym z kandydatów lub osób takiej osobie doradzających to straszne jakie głupoty wypisuje. I przestrzegam przed takim elementarnym u takiej osoby, chcącej rządzić czymkolwiek, brakiem wiedzy.

  24. Omajgad Link do wpisu #24

    Paweł to chyba liznął prawo prasowe, coś gdzieś słyszał, gdzieś dzwoni, ale niewiadomo w którym kościele.

  25. Grzegorz Link do wpisu #25

    Nie kieruje tego do nikogo tylko
    podpowiadam prawnie Państwu (Paweł) i (Omajgad) że gdy na materiale wyborczym nie ma informacji o finansowaniu przez komitet wyborczy wyborców to wysuwa się podejrzenie, że
    może mieć miejsce delikt wyborczy, a to może świadczyć o działaniu poza limitem. Czyli czyn niedozwolony/przestępstwo.
    Można to zgłosić do PKW jak forumowicz (Paweł) chce tak działać obywatelsko.
    Podkreślam nie kieruje tego wpisu do nikogo tylko dzielę się swoją wieloletnią wiedzą prawną dla dwóch forumowiczów.

  26. Ja Link do wpisu #26

    Cały rozdział o finansowaniu kampanii przeczytałam i nie znalazłam obowiązku pisania na banerze, że baner jest sfinansowany ze żródeł KW. Za to jest napisane, że na banerze musi być napisane, czyj to materiał wyborczy, czyli, którego komitetu. Może to jest problem, że jedno z drugim jest tożsame (jak baner jest danego komitetu to wiadomo że ten komitet go finansuje). Co innego w prawie prasowym - tam jest wymóg wskazania, czyj jest materiał wyborczy i kto finansuje materiał wyborczy.

  27. Ja Link do wpisu #27

    Grzegorz/Paweł ciągle nie wskazano przepisu o którym mowa...

  28. Pawel Link do wpisu #28

    Przepis / wyrok sądu / zwyczaj to wykładnie prawa!!!!!!!!
    Trzeba oznaczać banery kto je sfinansował.
    Pan Grzegorz powyżej napisał że to podejrzenie uwaga przestepstwa !!!!
    działania poza limitem wyborczym.

  29. Ja Link do wpisu #29

    przepis ! :)

  30. Ja Link do wpisu #30

    zwyczaj to wykładnia prawa.... ok...

Zgłoś wpis moderatorowi

Powód zgłoszenia

Odpowiedz w wątku

Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Wpisz co najmniej 2 znaki. Strzałki w dół i w górę wybierają podpowiedź, Enter otwiera, Escape zamyka.