R e k l a m a
R e k l a m a

Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 498 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #29645 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

Co do Kirkutu to prawdopodobnie znajdował się niedaleko za obecnym kulochwytem strzelnicy.Z dzieciństwa pamiętam resztki szkieletów na brzegu wykopu żwirowni. Z Kirkutu pozostał tylko punkt na mapie (geograficzny).

#29646 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

Przed chwilą znalazłem na Wirtualny Sztetl że obszar getta to Częstochowska,Kilińskiego,Kopernika,Ogrodowa.Proszę o pomoc ,podpowiedź.Poprawię.

#29647 Odpowiedz
    Arroł
    Gość

Dokładnie jest tym miejscu co na mapie, z tego miejsca byli wysiedleni ludzie, kirkut już nie istnieje, teraz jest tam kopalnia piasku, w parku też był cmentarz żydowski a masowe groby podobno były w lesie przy drodze na białą tam gdzie krzyż

#29648 Odpowiedz
    Dorian
    Gość

heh,jak jest tam teraz kopalnia piasku to niejeden mieszkaniec Pajeczna ma w fundamentach swojego domu żyda!

#29660 Odpowiedz
    Arroł
    Gość

tak to prawda, a płyty z grobów widziałem kiedyś u kogoś jako chodnik

#29679 Odpowiedz
    mariusz
    Gość

Panie Marku nie narysował Pan na mapie ubogiej.

#29680 Odpowiedz
    Marek
    Gość

Uboga jest.To ten obszar u góry zaznaczony graficznie kreską i kropkami jako teren podmokł,tylko nie podpisałem.Znalazłem zdjęcie, slajd żwirowni z lat 70-tych miejsce kirkutu tzw „Kozich górek”,później umieszczę.

#29715 Odpowiedz
    Artur
    Gość

Panie Marku ja słyszałem , że z wysiedlonych domów w centrum Pajęczna zamieszkiwali Niemcy. Getto było od Kilińskiego w kierunku Kopernika. A cmentarz nie znajdował się na ” Kozich Górkach” tylko za nimi po prawej stronie patrząc od Pajęczna.
    Prosimy o więcej fotografii.

#29719 Odpowiedz
    Marek
    Gość

Nazwy „kozie Górki” użyłem jako obszar potocznie funkcjonujący w otoczeniu.Zaznaczenie cmentarza jest prawidłowe ponieważ zgrałem proporcjonalnie z mapami niemieckimi i polską z lat 30-tych.Natomiast co do obszaru getta to faktycznie chyba się pomyliłem.Mógłbym to uściślić w oparciu (chyba) o książkę P.Pacha ale komuś pożyczyłem i nie wróciła.Jeżeli czyta to administrator forum to może tą moją mapę wykasować a ja później umieszczę poprawioną.

#29721 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

Foto lata 70-te żwirownia w tle „Radzimówek”

#29752 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Słynne „Kozie Górki”. Miejsce kaskaderskich skoków ze skarp. A działo się to na terenie cmentarza, na którym wieczne odpoczywanie znaleźli mieszkańcy Pajęczna narodowości żydowskiej.
    Czy dałoby radę wstawić to zdjęcie w wyższej rozdzielczości?

#29966 Odpowiedz
    Arroł
    Gość

pamiętam nazwy
    – Kamra Górka
    – Sady Kierz
    – Ciesucin
    to są wszystko tereny pajęczna a getto było tak jak na mapie

#29990 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

Umieszczam zestaw zdjęć osób tzw asysty które 4-03-1945 niosły i wprowadzały obraz Matki Boskiej Pajęckiej.

#29995 Odpowiedz
    Marek
    Uczestnik

I jeszcze jedno !

Attachments:
    #30001 Odpowiedz
    zbigniew
    Uczestnik

Do Marka. Czy zdjęcie „żwirowni” jak i te dotyczące osób z tzw. asysty można „zapodać” w większej rozdzielczości?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 181 do 195 (z 498 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #29645 w Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana
Twoje informacje: