R e k l a m a
R e k l a m a

Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 498 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #66182 Odpowiedz
    Stach
    Gość

Nie wierzcie Euzebiuszowi. Po prostu łże. Co prawda istnieją tajne przejścia z kościoła, ale prowadzą w zupełnie innych kierunkach aniżeli podawał to ten łgarz Euzebiusz. Jeden loch z kościoła biegnie w kierunku Biedronki a wyjście znajduje się pod rolkami papieru toaletowego. Trzeba tylko trochę podkuć młotem pneumatycznym, jakieś pół metra. Drugie przejście faktycznie biegnie w kierunku Ściegiennej, ale na czterysta metrów przed nią skręca w kierunku Mickiewicza i wychodzi pod skupem złomu, dokładnie pod biurowcem, w którym siedzi prezes koncernu złomowego. To właśnie dlatego obok prezesa przebywa tam zawsze kilka osób, bo wszyscy tego wyjścia pilnują na wypadek gdyby jakieś męty dostały się do lochów i chciały opie.dolić zasoby koncernu. Trzeci loch kieruje się w stronę stadionu, pod którym znajduje się ogromna komnata. Z tego powodu na stadionie krety bardzo rzadko wywalają kopce bo nauczyły się, że jak pojadą zbyt głęboko z korytarzami to wpadają w te lochy i jednemu na dziesięć udaje się stamtąd wydostać. Reszta zdycha w męczarniach. Jest i czwarty korytarz o długości dwóch kilometrów i mijanką w połowie drogi a wylot ma na pewnej posesji przy ulicy Zachodniej dokładnie w kojcu z rottweilerem, który co prawda jest już stary i głuchy, ale kawał ręki potrafi jeszcze upie.dolić, więc nie warto podejmować eksploracji tego miejsca do momentu aż piesek zdechnie. Przed wojną istniał jeszcze piąty korytarz, ale później zasypali go Niemcy bo prowadził do starej synagogi, zamienionej na stolarnię, w której produkowano dla kalekich żołnierzy Wehrmachtu drewniane nogi. Okupant obawiał się, że polskie podziemie po prostu te protezy będzie wykradać a żołnierze niemieccy bez nóg i bez protez nie przedstawialiby już żadnej wartości bojowej. W projekcie były jeszcze dwa lochy w nieokreślonych kierunkach, ale któryś tam proboszcz popierający projekt wziął i umarł i sprawa poszła w zapomnienie.

#66630 Odpowiedz
    Krzysztof Straus
    Gość

Wyszukane w sieci : Dobra Narodowe Ekonomia Pajęczno: miasto Pajęczno, wieś Dylów Narodowy, wieś Siedlce, młyn Winiówka, wieś Wistka, wieś Makowiska, wiatrak Makowiska, probostwo Makowiska, wieś Niepoń, wieś Ładzin, osada naldeśnictwa Ładzin, wieś Patrzyków, wieś Gajęcice, osada dworska po młynie Grobelne, wydmy piaszczyste, łąki dodatkowe i pastwiska nad rzeką Wartą, wieś Kiełczygłówek, wieś Huta Dąbrowa, pustkowie Pierzyny, wieś Obrów, wójtostwo Szczerców, austeria w Szczercowie, dom szynkowy w Szczercowie, wójtostwo Lubośnia, pustkowie Gorzeń, wieś Rudziska, młyn Rudziska, wieś Restarzew, karczma Restarzew, młyn w Szczercowskiej wsi, wieś Wąsosz, kolonia Nowa Wieś, pustkowie Łyki.

#68019 Odpowiedz
    Tomasz
    Gość

Czy ktoś wie na temat miodowej góry w Pajęcznie.

#68070 Odpowiedz
    GRZEŚ
    Gość
    #68681 Odpowiedz
    Monika
    Gość

Potwierdzona informacja przez moich najbliższych i najstarszych krewnych.
    Kościelnym w Pajęcznie za czasów wojny nie był żaden Pan „Popiel” czy „Pach”. Kościelnym był mój pradziadek Józef Bilski. Jako dowód podrzucam zdjęcie z rodzinnego albumu.Józef Bilski

#68701 Odpowiedz
    Maniek
    Gość

To zdjęcie musialo byc po wojnie bo na zdjęciach z czasów wojny widac inny typ bramy z przejsciem pod kolumna betonowa a tu jej brak

#68702 Odpowiedz
    Monika
    Gość

Nie mówiłam nic że zdjęcie było robione za czasów wojny. Z opowiadań wiem, że Dziadek był Kościelnym „od kawalerki”. Jeżeli znajdę czas to dodam parę innych zdjęć 🙂

#68911 Odpowiedz
    Monika
    Gość

Nie miałam okazji otworzyć albumu aczkolwiek nawet podczas lektury forum natknęłam się na zdjęcie Pradziadka 🙂
    Według danych jest to „Pobyt x.Bisk. Dr T. Kubiny w P-nie 12.05.1936r.(fot.wyk.x.St.Stoiński)”

001

#68914 Odpowiedz
    Leszek – wnuk Witolda Zamiechowskiego
    Gość

@Franek – chciałbym nawiązać z Tobą kontakt. Jestem wnukiem Witolda Zamiechowskiego.

#68915 Odpowiedz
    Leszek – wnuk Witolda Zamiechowskiego
    Gość

Kontakt do mnie: leszek.kulinski@gmail.com

#69004 Odpowiedz
    Monika
    Gość

„Opisał i wydał ku uczczeniu Matki Boskiej Pajęckiej i pożytkowi wiernych w 1919 r. ks. Walery Pogorzelski, Proboszcz Pajęcki”

#69005 Odpowiedz
    Monika
    Gość

Nie spotkałam się z tym zdjęciem na forach historycznych naszego miasta a wydaje mi się dosyć ważnym elementem 🙂
    Nawiedzenie Matki Bożej

#69006 Odpowiedz
    ewa
    Gość

tak

#69007 Odpowiedz
    ewa
    Gość

bardzo dobrze pamiętam to wydarzenie

#69233 Odpowiedz
    HENRYK
    Gość

Gekon nie opowiadaj kłamstw,tam nie było żadnego osiedla,były tylko pola,lasy i łąki.Jak nie masz wiadomości to się w ogóle nie wypowiadaj.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 376 do 390 (z 498 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #29966 w Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana
Twoje informacje: