R e k l a m a
R e k l a m a

Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 498 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #69238 Odpowiedz
    tadeusz
    Gość

Krzysiu,ul starodziałoszyńska to ul.ogrodowa,a wydeptana droga do stodół to była ul trębacka twoi rodzice to wiedzą

#69239 Odpowiedz
    Gekon
    Gość

@HENRYK to chyba nie masz 500lat na liczniku to sa opowiesci tam domy mogly byc i 200lat temu nie żadne osedle obok miejsca gdzie teraz kopia juz dol byly chaszcze a w nich fundamenty to ok 2 km od pajęczna w strone niwisk po prawej stronie czyli cos bylo i moze te osady nosily nazwe sadykierz i ciesucin

#69331 Odpowiedz
    Krzysztof Straus
    Gość

Aż mnie korci żeby Wam opowiedzieć (oczywiście opisać – bo sie na pewno ktoś przyczepi ) o Dolarze tzn. tych fundamentach przy drodze do Niwisk ,ale jak się nie poprawi języki dyskusji ,nie zostaną wyeliminowane te wszystkie zwroty typu : kłamiesz , łżesz – to będę dyskusję tylko obserwował .

#70000 Odpowiedz
    artur
    Gość

Kto pamięta jak na Ługu była harcówka , miasteczko rowerowe, ścieżka zdrowia zamontowana w lesie gdzie nikt nie pytał o atest. Tam musiało się dziać. Ja osobiście pamiętam jak na ługu były dwa jeziorka , nad małym była plaża pełna opalających się ludzi. Za plażą była budka gdzie można było kupić oranżadę i ciastka. A w jeziorku chmara bawiących się dzieci. Na dużym jeziorku kąpała się młodzież i dorośli. Była wypożyczalnia pontonów, kajaków i rowerów wodnych. Żaglówkę pływającą po ługu widziałem tylko na widokówce.
    MA KTOŚ MOŻE FOTKI Z TAMTEGO OKRESU WSTAWCIE.

#70400 Odpowiedz
    Koń Pajęczański
    Gość

Film z koronacji obrazu w 2005 r.

#70532 Odpowiedz
    Marta
    Gość

2 od prawej na górze Zofia Skibińska siostra mojej pra babci

#71943 Odpowiedz
    Marcin
    Gość

Co wiadomo na temat majora w Pajęcznie?

#71947 Odpowiedz
    ???
    Gość

Panie Krzysztofie! Dyskutanci jacy są, tacy są, ale niech Pan nie karze wszystkich. Pierwszy raz słyszę o jakichś fundamentach i chętnie się dowiem, czego są pozostałością. Proszę o opowieść.

#74864 Odpowiedz
    Just
    Gość

Czy sa jakies ksiazki lokalne – o Pajęcznie, Działoszynie i okolicach

#74865 Odpowiedz
    asda
    Gość

O Działoszynie, książki o których mi wiadomo:
    „Działoszyn i okolice’ – autor Teresa Szczerkowska
    „Dawny Działoszyn. Mieszkańcy i ich nazwiska” – Teresa Szczerkowska
    „Mokra Działoszyn” Andrzej Wesołowski, Juliusz Tym – ta jest do kupienia we wszystkich księgarniach typu empik, livro. Dwie pozostałe można było nabyć w Urzędzie miasta i bibliotece.

#77673 Odpowiedz
    Karolina
    Gość

Dzień dobry,

robiąc drzewo genealogiczne mojej rodziny, która pochodzi z Pajęczna i okolic (Kurzna, Siedlec) natrafiłam na to forum. W jednym z wpisów zauważyłam zdjęcie z pogrzebu Bolesława i Władysława Lis – są to bracia mojego dziadka. Bardzo się cieszę ,że to znalazłam, ponieważ nigdy nie widzieliśmy tego zdjęcia. Była tu też wzmianka o Marianie Lis, również brat mojego dziadka. Czy ktoś może ma jeszcze jakieś zdjęcia, informacje o nich? A może pamiętacie Ludwika Lis? 🙂 Prosiłabym też o napisanie wspomnień, wysłanie zdjęć jeśli ktoś ma i pamięta Lisów (mój pradziadek Leonard Lis był wójtem – chyba tak to się nazywało, w Kurznej), Klenków oraz Krzaków. Co do rodziny Krzaków, to chodzi mi o tych, którzy mieli zakład kamieniarski obok cmentarza. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wiadomości.

#77691 Odpowiedz
    Emigrant
    Gość

Nazwisko Lis jest odmienne. Proszę używać zasad deklinacji, bo to aż kłuje w oczy.

#77692 Odpowiedz
    Karolina
    Gość

Wiem, że zgodnie z zasadami języka polskiego powinno się odmieniać wszystko, łącznie z nazwiskami. Jednakże w tradycji mojej rodziny nie stosujemy się do tego i wolimy formę bez odmiany. Przykro mi, że kogoś może to kłuć w oczy, ale według nas lisa można spotkać w lesie, a nie członka rodziny Lis. Tak czy siak, nie o to chodzi w dyskusji. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto odpowie na moje zapytanie.
    Nasunęło mi się również kolejne, czy ktoś wie, czy prowadzono spis sołtysów miejscowości Kurzna?

#77708 Odpowiedz
    24/7/365
    Gość

Zasady to zasady, nie można ich zmieniać nawet z powodu najpiękniejszej tradycji rodzinnej…

#78311 Odpowiedz
    Ziutka
    Gość

piękny ten filmik, wspomnienia wracają

Wyświetlanie 15 wpisów - od 391 do 405 (z 498 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #27112 w Historia Pajęczna ta nieznana i zapomniana
Twoje informacje: