R e k l a m a
R e k l a m a

Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 80 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #62142 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ al- alkoholik
    Mam propozycję. Zajmij się tym, co ci najlepiej wychodzi- piciem.:)))) Mądre argumenty przedstawione przez @Jana, doczekały się z twojej strony jedynie ironii. Nawet nie próbowałeś wchodzić w polemikę i tym samym udowodniłeś swoją ignorancję.Czego jeszcze oczekujesz oprócz, nomen omen, trzeżwej 🙂 oceny sytuacji? Mamy cię pocieszać, żebyś przestał się bać?
    Sprawa terroryzmu jest na tyle beznadziejna, że metodami siłowymi się go nie zwalczy. Można go jedynie ograniczyć poprzez działanie odpowiednich służb. Dopóki państwa zaangażowane w konflikty na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej nie rozwiążą problemu, dopóty zamachy będą miały miejsce. I nie ma to nic wspólnego z religią. To pod płaszczykiem religii, czysta polityka.
    Nasi żołnierze są w Iraku, Afganistanie, Syrii. Jako jedyni, którzy „walczą” dla idei. Cała reszta załatwia tam swoje interesy. Może się zdarzyć, że dżihadyści dopatrzą się naszego udziału w konfliktach i zechcą nas za nie ukarać. Co będą z tym mieli wspólnego uchodżcy? NIC!

#62144 Odpowiedz
    Hmmm
    Gość

Mnie to ciekawi dlaczego pieski które szczekaja żeby przyjmować uchodźców same nie przyjęły ani jednego pod swój dach na własny koszt lub nie zamieszkali w ich rodzinnych krajach dlaczego się tak męczycie w nie tolerancyjnej Polsce nie lepiej było by wam stąd wyjechać raz na zawsze i zaznać na własnej skórze ”ubogacenia kulturowego”

#62154 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Niekulturalny kolego gwałcący nasz piękny polski język – poczytaj wątek, odpowiedź na ten śmieszny tekst już była. Bardzo zabawne, że to jedyna riposta, która się zwykle pojawia…

#62160 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

A ja się pytam dlaczego @ Jan firmuje swoje wypowiedzi twarzą Marka Kondrata. Ten pan nie wyraził publicznie poglądów na temat uchodźców i chyba nie masz zgody na „taką reklamę”. Jeżeli nie ustosunkujesz się do tego tematu. To powiadomię odpowiednie instytucje. Wizerunek stanowi dobro osobiste podlegające ochronie prawnej.
    Tylko merytorycznie bez nadmiernego pisania o miłości do kultury arabskiej i wyznawców

#62161 Odpowiedz
    Jan
    Gość

@al alkoholik
    :DDDD Merytorycznie :DDDD To była prawdziwie merytoryczna wypowiedź :DDDDD Czego się nie robi, żeby uniknąć odpowiedzi…

Wizerunek stanowi dobro osobiste podlegające ochronie prawnej.

Nie, według ustawy wizerunek osoby powszechnie znanej podczas pełnienia przez nią funkcji publicznej nie podlega ochronie. Zresztą to wizerunek postaci fikcyjnej z niepozostawiającą wątpliwości charakteryzacją. Gdybym używał tego w celu czerpania korzyści finansowych, byłoby to złamanie praw autorskich, ale tego nie czynię. Poza tym nie jest to ścigane z urzędu, więc musiałby mnie pozwać właściciel praw autorskich, czego zapewne nie uczyni, bo zdjęcie pochodzi z ogólnodostępnych materiałów prasowych. Ale bardzo dziękuję za życzliwość.

Tylko merytorycznie bez nadmiernego pisania o miłości do kultury arabskiej i wyznawców.

Miłości, serio? Ręce mi opadają, szkoda strzępić ryja… Kończę, wszystko co miałem do powiedzenia jest już napisane, a to, że nie doczekałem się polemiki na jakimkolwiek poziomie wcale mnie nie dziwi… Pozdrawiam.

#62163 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

I jesteś w błędzie
    1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

1) Nie zapłaciłeś
    2) Nie pełni funkcji publicznych (nie politykiem, społecznikiem jak matka Teresa z Kalkuty, nie prowadzi warsztatów aktorskich) itp.
    3) Nie jest szczegółem całości

Co do charakteryzacji. Nie zauważyłem elementów charakteryzacji, może sam Marek Kondrat się wypowie. Jeżeli to Twoja charakteryzacja, to jak będą nagrywać Dzień Świra 2 to masz rolę. Po prostu mistrzostwo.
    Ścigane z urzędu nie musi być, wystarczy że poinformuję zainteresowanego.
    @ Jan
    „Niekulturalny kolego gwałcący nasz piękny polski język”. to Twój wpis a za chwilę
    „Ręce mi opadają, szkoda strzępić ryja…” Też Twój wpis
    Nerwy Ci puszczają

#62165 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Oj, waść, to nie tak działa, pozwól, że ci podpowiem, żebyś mógł skuteczniej mnie zgłosić.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;

Nie pełni funkcji publicznych (nie politykiem, społecznikiem jak matka Teresa z Kalkuty, nie prowadzi warsztatów aktorskich) itp.

Po pierwsze aktor czy muzyk jest jak najbardziej osobą powszechnie znaną. Gdybym zrobił mu zdjęcie na zakupach albo na basenie, nie byłaby to „funkcja publiczna” więc złamałbym ten przepis. Gdybym zrobił zdjęcie na Dniach Pajęczna albo na planie filmowym, to nie obowiązuje mnie ten punkt, bo to właśnie funkcja publiczna, o której mowa. Ale tutaj ten paragraf jest w ogóle bez sensu, bo nie ja rozpowszechniłem wizerunek, tylko dystrybutor. Ten przepis odnosi się do utworów, które sam bym wykonał, ewentualnie rozpowszechniał czyjeś, które łamią tę zasadę. Możesz mnie za to ścigać z paragrafu o prawie autorskim – zapewne właścicielem majątkowych praw autorskich do tego zdjęcia jest dystrybutor, zgłoś to do niego.

Jeżeli to Twoja charakteryzacja, to jak będą nagrywać Dzień Świra 2 to masz rolę. Po prostu mistrzostwo.

CO? tu już kompletnie odleciałeś, nie mam pojęcia o czym mówisz. To oryginalne zdjęcie z charakteryzacją z filmu.

Ścigane z urzędu nie musi być, wystarczy że poinformuję zainteresowanego.

Dziękuję, liczę, że to pomoże ci poczuć się lepiej.

„Ręce mi opadają, szkoda strzępić ryja…” Też Twój wpis
    Nerwy Ci puszczają

Tak, ale zwróć uwagę, że obelżywie wyraziłem się o swoim własnym ryju. Nie czuję się urażony. Dzięki za rzeczową wymianę zdań na temat.

#62167 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

Jeżeli człowiek występuje przed publiką, sam bierze odpowiedzialność za swoje czyny wypowiedzi i opinie. I konsekwencje z nich płynące a zwłaszcza w temacie tak drażliwym jak uchodźcy. Nie zrobiłeś zdjęcia na dniach Pajęczna tylko wyrwałeś z kontekstu a to różnica
    Czy brak Ci wiary w siebie. Ładny zawsze promuje się sam.
    Zastanawiam się czy Marek Kondrat wypowiadając się na taki temat chciałby użyć Twojego wizerunku. Ale nie wiadomo czy go masz, bo musisz podpierać się osobą znaną. Bo piszesz o „swoim własnym ryju’- to jest kultura słowa.
    „bo nie ja rozpowszechniłem wizerunek, tylko dystrybutor.” Tylko że dystrybutor zapytał o zgodę i zapłacił. Już robisz portkami

Ja wybrałem sobie oryginalny nick i działa. „Zajmij się tym, co ci najlepiej wychodzi- piciem.:))))” tak pisze @ Kalina. I cieszę się i nie obrażam
    A o Tobie nikt nie pisze komisarz Olo Halski.

Bądź oryginalny chyba Cie na to stać

#62168 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Nie zrobiłeś zdjęcia na dniach Pajęczna tylko wyrwałeś z kontekstu a to różnica

Tak, i właśnie dlatego paragraf o rozpowszechnianiu wizerunku nie ma zastosowania, zrozum to wreszcie. Z tego paragrafu ściga się ludzi, którzy rozpowszechniają materiały ukazujące osoby publiczne np. w prywatnych sytuacjach. Być może złamałem, jak setki tysięcy internautów, paragraf o prawie autorskim, ponieważ wykorzystuję bez zgody czyjś utwór – tutaj: fotografię. Być może, bo zwykle nikomu to nie przeszkadza i nie jest to tak interpretowane jeśli nie używam utworu w celach zarobkowych. To już naprawdę czysty trolling z twojej strony, nie podejmujesz dyskusji tylko czepiasz się czego się da. Ale spróbuj, może każą mi zdjąć, jeśli prawowity posiadacz praw autorskich będzie miał coś przeciwko – zdejmę.

musisz podpierać się osobą znaną. Bo piszesz o „swoim własnym ryju’- to jest kultura słowa.

Podpieram się Adasiem Miauczyńskim, a on mimo, że polonista, rzucał dużo gorszymi epitetami, więc na pewno ryjem nie urągam jego godności, a może nawet wpasowuję się w konwencję.

#62169 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

Pytam. Czy Marek Kondrat podparłby się Tobą (Twoim wizerunkiem), w swoich opiniach. Można powiesz gdzie możemy odnaleźć Cię w mediach, jaki jest Twój dorobek medialny. Może taki image stworzyłeś tylko przez skromność nie wychylasz się.
    Tylko bez kręcenia

#62171 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Pomijając absurdalność tego pytania, skąd ja mogę wiedzieć co zrobiłby Marek Kondrat? Dlaczego osoba publiczna miałaby się podpierać czyimkolwiek wizerunkiem, a tym bardziej zwykłej, prywatnej osoby? Bezsensowne porównanie. Za to osoby publiczne, gwiazdy showbusinessu, czy postaci z filmów często stają się inspiracją albo przypadkowym wyborem przy ustawianiu awataru. Czy to takie dziwne? Nie mam pojęcia czego chcesz dowieść.

Tak, jestem słynnym dziennikarzem, a moją pasją jest pisanie na pajęczańskim forum, proszę cię…

#62172 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

Moja rada. Wybierz sobie nick, który pobudzi serca kobiet aby uznały że taki jesteś (tak jak jest w moim przypadku al alkoholik = pijak, działa) A wtedy zamiast pisać miłosierne wypociny, będziesz miał grono adoratorek do miłych rozmów I powiesz: JAKIE ZYCIE JEST PIĘKNE. Zapominając o uchodźcach.

BO w Twoim przypadku wizerunek macho Halskiego (ludzie pamiętają i utożsamiają się mocnymi facetami otoczonymi wianuszkiem pięknych kobiet a nie z niezgułą Miałczyńskim) jest słabo skorelowany z nim samym

Zmień i bądź optymistą

#62174 Odpowiedz
    Jan
    Gość

HAHA No to mnie teraz rozbawiłeś 🙂 Dziękuję za radę, ale niczyich serc nie mam tu zamiaru rozpalać 🙂 Pisuję tu, albo, żeby pogawędzić z sympatycznymi i ciekawymi ludźmi, albo, co jest najwyraźniej stratą czasu, żeby spróbować przekonać niektórych, że negatywne emocje jak strach i nienawiść są zbudowane na błędnych przesłankach, bo właśnie życie jest piękne, a na pewno piękniejsze niż niektórzy im skutecznie wmawiają. Optymistą zdecydowanie jestem, a ten optymizm słabnie tylko wtedy, gdy zderza się z ludzką głupotą i zamkniętym umysłem.

I naprawdę nie obchodzi mnie z czym ludzie utożsamiają mój awatar na lokalnym forum, ale uprzejmie dziękuję za analizę 🙂

#62176 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

A z kim ty pogawędziłeś!!! Gadasz przy każdym temacie o uprzedzeniach, zazdrości. Coś cie boli. Jesteś słynnym dziennikarzem Tylko powiedz gdzie(niech wpisy mają Twoją twarz). Grzejesz się tym że Cię ktoś zacytował. Do słów jasia odnosiłeś się z lekceważeniem a facet podawał przykłady z życia, neutralne, nikogo nie obraził. Oglądasz życie, jak obraz przez dziurkę od klucza, nie widzisz całości.
    Nie rób ludziom wody z mózgu
    Teraz jeszcze Kalina niech się wypowie

#62177 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Naprawdę nie wiem kto tu ma problem 🙂

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 80 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #62163 w Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie
Twoje informacje: