R e k l a m a
R e k l a m a

Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie

Pajęczno Fora Forum mieszkańców powiatu pajęczańskiego Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 80 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #62178 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ al- alkoholik
    Prosisz- masz! Myślę, że dosyć się już zbłażniłeś. Dużo słów, mało treści, w dodatku zupełnie nie na temat. Ale, ten typ tak ma. Zamiast z honorem się wycofać, brnie w paranoję. Skoro nie masz nic więcej do powiedzenia na temat uchodżców, zajmij się pisaniem pozwów.:))) Niech „Jan” nie czuje się bezkarnie. A nuż przyjdzie mu do głowy, żeby posłużyć się podobizną pszczółki Mai???:)))) Czy znajdzie się ktoś, kto upomni się o jej prawa? Raczej nie…Biedna, wykorzystana pszczółka…:)))))))))))))
    Zdrówko!

#62179 Odpowiedz
    Tak z ciekawości
    Gość

Kalina czemu nie użyczysz Janowi swojego wizerunku ?

#62182 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ Tak z ciekawości
    ?????? Ale, jak bardzo chcesz, to Ci odpowiem.:)) Ponieważ.:)))))))

#62292 Odpowiedz
    afrodyta
    Gość

@ al alkoholik
    Kim jesteś. Bo na pewno nie alkoholikiem. Merytorycznie i konkretnie. Takich ludzi potrzeba na forum żeby co niektóre narcystyczne natury, pozbyły się megalomani.

#62304 Odpowiedz
    al alkoholik
    Gość

@ Kalina
    Czemu nie użyczysz. Czyżby to prawda była.

Czytałem że w kulturze muzułmańskiej jest obrzezanie kobiet i mężczyzn.

„W perspektywie religijnej potwierdza ono islamską prawdę o poddaniu się Bożej woli i akceptacji Jego przykazań. Zmiany dokonane na narządach płciowych są symbolicznym uznaniem Bożej dominacji nad cielesnymi pożądaniami człowieka oraz wyrazem religijnych zobowiązań muzułmanina”.
    Może piewcy kultury arabskiej powiedzą publicznie o co biega

#62308 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@al- alkoholik

Jeżeli myślisz, że wciągniesz mnie w dyskusję o wyższości religii katolickiej nad islamem, to znaczy, że uważasz mnie za desperatkę. Przypomnij sobie, czego dotyczyła rozmowa i przestań się popisywać.
    Na forum jest kilku chętnych, którzy z ochotą z Tobą porozmawiają.
    Zresztą, o czym chcesz dyskutować, skoro nie masz podstawowej wiedzy? Każda religia czegoś swojego wyznawcę pozbawia. Według mnie, głównie rozumu.:)))
    Nie prowokuj mnie więcej, bo nie odpowiem. No, chyba że będziesz plótł okrutne bzdury.:)))
    Afrodyta zstąpiła z Olimpu. Ona wie dużo na temat religii.:)))

#62315 Odpowiedz
    Bilecik
    Gość

Kalina czemu nie wyjedziesz do kraju muzułmańskiego który jest pełen tolerancji i miłości tylko męczysz się w tej zacofanej Polsce

#62331 Odpowiedz
    afrodyta
    Gość

@Kalina
    „Każda religia czegoś swojego wyznawcę pozbawia. Według mnie, głównie rozumu.:)))”
    Odnieś się do tego w/w przypadku. Jak kobietę pozbawiają tej „zabaweczki’

#62333 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

Jakim prawem żądasz ode mnie jakichkolwiek wyjaśnień, skoro sam nie potrafisz się przyznać, że jesteś mężczyzną?;) I, sądząc po wypowiedzi- pociesznym antyfeministą?:) Pewnie w domu znasz swoje miejsce, to tutaj chciałbyś się powyżywać? Zapomnij. Nie ze mną.;)

#62334 Odpowiedz
    afrodyta
    Gość

Jeżeli ktoś jest za jakąś ideą, to niech bierze wszystkie za i przeciw, łącznie z wyrzynaniem tego i owego

#62336 Odpowiedz
    Bilecik
    Gość

Kalino czekam na twoją odpowiedź

#62338 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ Bilecik
    To samo pytanie zadali już przed tobą”paj”, „al- alkoholik”, „hmmm”, nie jesteś więc oryginalny. Grzeczność i kultura nakazywałyby, żebyś przed przystąpieniem do wymiany zdań, zapoznał się wcześniej z wypowiedziami przedmówców.:)
    Odpowiedż na twoje głupiutkie pytanie dał już „Jan”. Nie będę się powtarzać.
    A teraz mi podziękuj, że udzieliłam ci informacji i uznam rozmowę za zakończoną.Zresztą, już uznałam.:)))

#62339 Odpowiedz
    Jan
    Gość

Pytanie było skierowane do „piewców kultury arabskiej”, czy raczej islamu, czyli nie do mnie, więc właściwie nie powinienem odpowiadać, bo nie jestem żadnym piewcą. „Chochoł”, czyli przypisanie komuś przesadzonej wersji tego, co powiedział i próba zdyskredytowania go na podstawie tak zniekształconego obrazu to błąd logiczny celowo stosowany jako technika manipulacyjna, przyzwyczaiłem się.

A co do rytualnego obrzezania? Uważam to za obrzydliwe i potępiam to oraz wszystkie inne formy przemocy fizycznej czy psychicznej dokonywane w imię religii czy czegokolwiek innego. Na szczęście obrzezanie nie jest powszechne i jest zabronione prawem w wielu krajach i mam nadzieję, że ten barbarzyński zwyczaj zaniknie. Być może właśnie dlatego jestem ateistą, bo żeby być dobrym, uczciwym człowiekiem nie potrzebuję wiary w siły nadprzyrodzone, poddawania się okaleczeniom i uczestniczeniu w innych ezoterycznych obrzędach. Nie trzeba mi też obiecywać nagrody ani straszyć karą, żebym przeżył życie nie wyrządzając krzywdy bliźnim. Oczywiście szanuję ludzi prawdziwie wierzących, np. katolików, o ile nie narzucają swojej wiary innym, bo mimo całej zbędnej dla mnie otoczki, idea miłosierdzia jest godna pochwały – a jeśli ktoś nie potrafi być miłosierny tak po prostu, niech wierzy w co chce.

W Islamie są radykalne odłamy, którymi gardzę. Niektórzy wykorzystują też religijność prostych ludzi do własnych, politycznych celów – patrz ISIS. Między innymi przed tym właśnie uciekają ludzie z terenów objętych wojną. Religia chrześcijańska okres mordowania innowierców ma już za sobą, choć w samej Biblii, która jest nadal podstawą wiary, mściwy Bóg wyrżnął przecież kilka milionów ludzi, żeby dać nauczkę (liczby padają w tekście). Moja „megalomańska” filozofia polega jednak na patrzeniu na ludzi nie jak na jakąś jedną, spójną masę – Islam to, Islam tamto, bo to straszne uogólnienie. Staram się patrzeć na ludzi, jak na pojedyncze jednostki. W dzisiejszych czasach niektórzy rzucają wręcz wyrokami śmierci pod adresem całej grupy (swoją drogą nikt nie odniósł się do mojej prośby o podanie jakiegoś sensownego pomysłu na rozwiązanie problemu ze „złymi” muzułmanami). A przecież w tej grupie są właśnie ofiary tych obrzydliwych obrzędów, albo ludzie którzy nigdy w życiu ich nie dokonali. „Do gazu” z tymi, których fanatyczni rodzice okaleczyli? Moja „megalomania” polega na prostej zasadzie: nie uogólniać, bo to zwyczajnie niesprawiedliwe względem ludzi, którzy nigdy nikomu nie wyrządzili krzywdy, a są oceniani przez pryzmat jednostek zasługujących na potępienie, bo morderców, terrorystów czy okaleczających dzieci potępiam, jak wszystkich przestępców. Być może niektórym moralność pozwala na odmowę pomocy, a nawet zagładę całej grupy, w której być może będzie kilku złych ludzi, ale nie mnie. Moje sumienie nie uznaje odpowiedzialności zbiorowej. Nazwijcie to idealizmem albo naiwnością, ale mnie to do złudzenia przypomina zasady chrześcijaństwa.

Całkiem serio i bez złośliwości – podajcie pomysły na rozwiązanie problemu tak, żeby nie stała się krzywda niewinnym ludziom. Pamiętając przy tym kto dokonuje w Europie zamachów – tutejsi muzułmanie, a nie uchodźcy. Wszyscy się zgadzamy, że terroryzm to coś potwornego, więc naprawdę chętnie usłyszę jak rozwiązać ten problem, bo ja, zgłębiając temat od strony politycznej i moralnej, prostego rozwiązania nie znalazłem, ale chętnie pokłonię się komuś, kto je wymyśli.

Jeżeli ktoś jest za jakąś ideą, to niech bierze wszystkie za i przeciw

Właśnie dlatego jestem ateistą, bo pomijając brak wiary w siły nadprzyrodzone, nie potrafiłbym bezkrytycznie i w całości przyjąć odgórnie narzuconej ideologii. Dlatego wolę własną filozofię opartą na bezinteresownej (bo nie robię tego po to, żeby pójść do nieba) empatii i nie wyrządzaniu krzywdy innym. „Jeżeli ktoś jest za jakąś ideą, to niech bierze wszystkie za i przeciw”, mam więc nadzieję, że wy nie jesteście katolikami, bo nauka Kościoła promuje godne pochwały postawy jak miłosierdzie, miłość bliźniego, ale też dość dziwne dla mnie rzeczy jak nadstawienie drugiego policzka, a sam Papież apeluje o przyjmowanie uchodźców, w czym jest o wiele bardziej radykalny ode mnie, bo ja, jak wspomniałem, jestem sceptyczny.

#62340 Odpowiedz
    Bilecik
    Gość

Rozczarowałaś mnie Kalino chowiesz się za kimś zamiast samej udzielić odpowiedzi ale mniejsza o to ale ktoś z wykorzystujący awatar pana Marka Kondrata (przypuszczam że bez jego zgody) również męczy się w tej Polsce zamiast wyjechać do arabów

#62342 Odpowiedz
    Kalina
    Gość

@ Jan
    :))))))) Powyżej masz efekty swojej pracy. Chyba lepiej będzie, jak się „schowiemy”.:))))))))))
    Pozdrawiam.:)

Wyświetlanie 15 wpisów - od 46 do 60 (z 80 w sumie)
Odpowiedz na: Odpowiedź #123637 w Skąd się biorą uchodźcy w Pajęcznie
Twoje informacje: