R e k l a m a
Strona głównaPorady ekspertaCo jeść na święta Bożego Narodzenia? 3 fit przepisy

Co jeść na święta Bożego Narodzenia? 3 fit przepisy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi bogato zastawione stoły pełne przeróżnych, smakowitych potraw. Jednak, co jeśli także podczas świąt chcesz jeść prawidłowo zbilansowane posiłki lub też utrzymać deficyt kaloryczny? Rozwiązaniem są ulubione potrawy przygotowane w wersji fit. Skorzystaj z naszej pomocy i dowiedz się, co jeść na święta Bożego Narodzenia – zdrowo i smacznie.

 

Kutia z komosą ryżową i miodem

Nie na każdym wigilijnym stole znajduje się kutia. Jednak warto to zmienić, bo bez problemu możesz przygotować kutię w wersji fit. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/4 szklanki suszonych moreli lub fig (bez cukru),
  • 1–2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego.

Przygotowanie:

  • ugotuj komosę według instrukcji na opakowaniu i ostudź;
  • pokrój orzechy i suszone owoce, a następnie wymieszaj je z komosą i rodzynkami;
  • dodaj miód oraz mleko roślinne, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin, aby składniki się połączyły.

Pierogi z mąki pełnoziarnistej z kapustą i grzybami

Trudno sobie wyobrazić polskie święta bez pierogów – to punkt obowiązkowy każdej wigilii. Teraz możesz zajadać się nimi także na redukcji. Wystarczy, że zamienisz białą mąkę na pełnoziarnistą, która stanowi dobre źródło węglowodanów, a do tego jest bogata w błonnik. Jeśli jednak obawiasz się, że ciasto z mąki pełnoziarnistej będzie zbyt zbite lub twarde, to prostszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego. Wtedy pierogi otrzymasz od rana, więc będą świeże. Catering możesz zamówić np. w Częstochowie na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/czestochowa/ czy w Poznaniu ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/, a także w innych częściach Polski. Chcesz samodzielnie przygotować pierogi z mąki pełnoziarnistej? Zatem skorzystaj z poniższego przepisu.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda (ok. 1/2 szklanki).

Składniki na farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • z mąki, jajka i soli wyrób elastyczne ciasto – stopniowo dodawaj wodę, a później odstaw ciasto na 15 min;
  • posiekaj kapustę, namocz grzyby i ugotuj farsz; na patelni podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby; dopraw do smaku;
  • rozwałkuj ciasto i wytnij krążki; nałóż farsz i przejdź do lepienia pierogów;
  • pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

Zupa grzybowa bez śmietany

Kolejną fit propozycją na święta jest pyszna i aromatyczna zupa grzybowa. W zdrowszej wersji zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Składniki:

  • 500 g grzybów (mogą być suszone);
  • 1 l bulionu warzywnego;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie;
  • jogurt naturalny (opcjonalnie);
  • natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  • suszone grzyby namocz wcześniej;
  • na odrobinie oliwy podsmaż cebulę i czosnek, dodaj grzyby oraz marchewkę i podsmażaj przez kilka minut;
  • zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 30 min;
  • dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem dodaj jogurt oraz posiekaną pietruszkę.

Artykuł zewnętrzny

R e k l a m a
Subscribe
Powiadamiaj o
guest

0 komentarzy
najstarsze
najnowsze najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments