Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi bogato zastawione stoły pełne przeróżnych, smakowitych potraw. Jednak, co jeśli także podczas świąt chcesz jeść prawidłowo zbilansowane posiłki lub też utrzymać deficyt kaloryczny? Rozwiązaniem są ulubione potrawy przygotowane w wersji fit. Skorzystaj z naszej pomocy i dowiedz się, co jeść na święta Bożego Narodzenia – zdrowo i smacznie.
Kutia z komosą ryżową i miodem
Nie na każdym wigilijnym stole znajduje się kutia. Jednak warto to zmienić, bo bez problemu możesz przygotować kutię w wersji fit. Sprawdź, jak to zrobić.
Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 1/4 szklanki suszonych moreli lub fig (bez cukru),
- 1–2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki mleka roślinnego.
Przygotowanie:
- ugotuj komosę według instrukcji na opakowaniu i ostudź;
- pokrój orzechy i suszone owoce, a następnie wymieszaj je z komosą i rodzynkami;
- dodaj miód oraz mleko roślinne, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin, aby składniki się połączyły.
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z kapustą i grzybami
Trudno sobie wyobrazić polskie święta bez pierogów – to punkt obowiązkowy każdej wigilii. Teraz możesz zajadać się nimi także na redukcji. Wystarczy, że zamienisz białą mąkę na pełnoziarnistą, która stanowi dobre źródło węglowodanów, a do tego jest bogata w błonnik. Jeśli jednak obawiasz się, że ciasto z mąki pełnoziarnistej będzie zbyt zbite lub twarde, to prostszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z cateringu dietetycznego. Wtedy pierogi otrzymasz od rana, więc będą świeże. Catering możesz zamówić np. w Częstochowie na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/czestochowa/ czy w Poznaniu ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/, a także w innych częściach Polski. Chcesz samodzielnie przygotować pierogi z mąki pełnoziarnistej? Zatem skorzystaj z poniższego przepisu.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- ciepła woda (ok. 1/2 szklanki).
Składniki na farsz:
- 300 g kiszonej kapusty,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- z mąki, jajka i soli wyrób elastyczne ciasto – stopniowo dodawaj wodę, a później odstaw ciasto na 15 min;
- posiekaj kapustę, namocz grzyby i ugotuj farsz; na patelni podsmaż cebulę, dodaj kapustę i grzyby; dopraw do smaku;
- rozwałkuj ciasto i wytnij krążki; nałóż farsz i przejdź do lepienia pierogów;
- pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Zupa grzybowa bez śmietany
Kolejną fit propozycją na święta jest pyszna i aromatyczna zupa grzybowa. W zdrowszej wersji zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Składniki:
- 500 g grzybów (mogą być suszone);
- 1 l bulionu warzywnego;
- 1 cebula;
- 1 marchewka;
- 2 ząbki czosnku;
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie;
- jogurt naturalny (opcjonalnie);
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- suszone grzyby namocz wcześniej;
- na odrobinie oliwy podsmaż cebulę i czosnek, dodaj grzyby oraz marchewkę i podsmażaj przez kilka minut;
- zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 30 min;
- dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem dodaj jogurt oraz posiekaną pietruszkę.
Artykuł zewnętrzny