Niektórzy są zdania, że garnków nigdy za wiele i mają ich olbrzymie ilości. Inni uważają, że wystarczy kilka, za to wysokiej jakości. Bez jakich garnków naprawdę nie sposób się obyć?
Gotowanie na co dzień – garnki na makaron, ziemniaki i leczo
Bez wątpienia podstawą każdej kuchni jest garnek o pojemności 2,5 litra, który świetnie sprawdza się jako garnek do gotowania ziemniaków, większej ilości jajek, makaronu (innego, niż spaghetti) czy niewielkiej ilości zup. Drugim „must have” w kuchni każdego kucharza jest garnek większy – minimalnie 5 litrowy. Taki garnek służy do gotowania bulionów warzywnych, rosołu z dużą ilością warzyw i mięsa czy różnorodnych potraw jednogarnkowych, takich jak leczo czy bigos.
Małe rondelki – garnki śniadaniowe
Niewielkie rondelki z rączką to nieodzowny element każdej kuchni. Sprawdzają się jako naczynie do przygotowania owsianki, zagrzania mleka do płatków, ugotowania paru jajek na miękko. Idealnie rozpuszcza się w nich masło, co może być przydatne w czasie pieczenia ciast.
Dobrej jakości garnki są większą inwestycją, jednak zdecydowanie zwracającą się w perspektywie stosunkowo krótkiego czasu.
Patelnia – mała i duża
Chyba nie ma kuchni bez patelni. Aby jednak nie być zmuszonym do wymieniania jej cyklicznie co parę miesięcy, warto zainwestować w dobrej jakości patelnię wykonaną z trwałych materiałów. Do wyboru mamy patelnie pokryte teflonem, kamienne, pokryte nieprzywierającymi powłokami imitującymi kamień oraz miedziane. Patelnie teflonowe są prawdopodobnie najbardziej popularne, jednak należy mieć świadomość, że jeśli powłoka teflonowa zostanie uszkodzona, patelnię bezwzględnie należy od razu wyrzucić.
Jeśli chodzi o rozmiary patelni, należy je dostosować do ilości i potrzeb domowników. Standardowo poleca się posiadanie patelni niewielkiej, o średnicy ok. 30 cm, do podsmażania cebuli, niewielkiej ilości grzybów czy smażenia jajek oraz większej – o średnicy ok. 45 cm do przygotowywania obiadów. Dla bardziej zaawansowanych kucharzy z pewnością przydatne okażą się takie patelnie jak naleśnikowa (z obniżonymi ściankami, szybko rozgrzewająca się) i wok (azjatyckie naczynie będące skrzyżowaniem rondla i patelni, służące do smażenia stir-fry).
Garnki – lepiej kupować zestawy czy osobno?
Tutaj nie ma jednej słusznej odpowiedzi. Jeśli dopiero urządzamy swoją pierwszą kuchnię lub jesteśmy na etapie wymiany wszystkich garnków, można przemyśleć zakup zestawu garnków, w którym z pewnością znajdą się wszystkie niezbędne podstawowe elementy. Jeśli w trakcie używania zestawu okaże się, że brakuje nam dodatkowych naczyń, zawsze można zakupić wybrany garnek osobno. Jeśli jednak nie możemy sobie pozwolić aktualnie na większy wydatek, możemy wymieniać dotychczasowe garnki stopniowo, zakupując pojedyncze sztuki. Dla wielu osób będzie to dobre rozwiązanie, jeśli ich marzeniem jest posiadanie pełnego wyposażenia kuchni wykonanego z miedzi. Materiał ten jest doskonały do gotowania – miedziane garnki znajdują się w kuchniach kulinarnych mistrzów świata. Jednak nie jest to tani metal i zestawy garnków wykonanych z miedzi mogą kosztować nawet parę tysięcy złotych. Wysokiej próby stal nierdzewna jest materiałem trwałym, znacznie tańszym i dla wielu osób o wiele bardziej praktycznym (nie wymaga specjalnego traktowania, aby utrzymać czystość).
Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj kolejny utrzymany w podobnej tematyce: Dodatki do domowej kuchni: które gadżety, sprzęty i przybory przydadzą się w każdej kuchni?