Kuchnia to kluczowe pomieszczenie w każdym domu. Jest miejscem w którym spędza się wiele czasu, zwłaszcza jeśli jest połączona z salonem oraz jadalnią. Jej odpowiednie zaprojektowanie sprawi, że będzie nie tylko funkcjonalna i użyteczna ale także przytulna oraz bardzo estetyczna. Jednym z elementów, którego nie może w niej zabraknąć, jest odpowiednio dobrany okap, którego podstawowym zadaniem jest pochłanianie wilgoci oraz zapachów pojawiających się podczas smażenia czy gotowania.
Czynniki wpływające na wybór odpowiedniego okapu
Na rynku dostępnych jest wiele modeli okapów kuchennych, które dzielą się ze względu na miejsce ich ulokowania. Do najbardziej popularnych należą okapy: podszafkowe, kominowe, wyspowe oraz sufitowe. Istnieje wiele czynników, które będą determinowały wybór okapu idealnego. Należy przede wszystkim kierować się rozmiarem kuchni, specyfikacją produktu, własnymi oczekiwaniami oraz miejscem, w którym okap ma być umieszczony. Przed wyborem odpowiedniego warto poznać wady i zalety konkretnego modelu.
Wady i zalety okapu podszafkowego
Ten model okapów sprawdzi się doskonale w niewielkich pomieszczeniach oraz w tych, w których utrudnione byłoby podłączenie okapu do wentylacji. Może być zastosowany bez względu na rozmiar kuchni oraz rozmieszczenie poszczególnych elementów wyposażenia. Okapy podszafkowe z reguły są produkowane w dwóch wersjach rozmiarowych: 60 cm i 30 cm, z czego okap podszafkowy 60 będzie kompatybilny z większością kuchenek oraz płyt grzewczych stosowanych w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń tego typu, a niektóre z nich np. okapy Amica produkowane są dodatkowo w wersji do zabudowy, co pozwala zaoszczędzić miejsce oraz utrzymać jednolitą estetykę wnętrza. Modele montowane pod szafką dają swobodną możliwość rozplanowania miejsca nad kuchenką, dzięki czemu zyskuje się wolną przestrzeń do umieszczenia innych niezbędnych drobiazgów kuchennych. Dużą zaletą tego rozwiązania jest także cena – okapy podszafkowe są z reguły dużo tańsze niż np. okapy kominowe czy sufitowe. Warto pamiętać że ten typ nie sprawdzi się w dużych pomieszczeniach (powyżej 20 m²) oraz salonach połączonych z kuchnią.
Wady i zalety okapu kominowego
Okap kominowy montowany jest przy samej ścianie oraz podłączany bezpośrednio do przewodu kominowego. Jest niezwykle popularny z uwagi na swoją wydajność, duży wybór modeli oraz stosunkowo prostą metodę instalacji. W odróżnieniu do okapów podszafkowych,model ten można stosować w pomieszczeniach o większej powierzchni, także w kuchniach połączonych z salonem lub jadalnią. Dzięki zastosowaniu szybu wentylacyjnego, okap kominowy skutecznie i szybko usuwa nagromadzone opary oraz zapachy powstałe podczas gotowania. Decydując się na ten typ urządzenia, należy dokładnie zaplanować całą przestrzeń w kuchni – typ kominowy daje mniejsze możliwości aranżacyjne, ponieważ musi być umieszczony blisko wlotu szybu wentylacyjnego.
Wady i zalety okapu sufitowego
Najważniejszą zaletą okapu sufitowego jest to że są one niewidoczne i zajmują mało miejsca. Nie zaburzają estetyki i wystroju pomieszczenia, w którym się znajdują. Dobrej jakości okap sufitowy wykonany z materiałów takich jak: stal czy szkło hartowane dodatkowo będzie przypominał dekorację pomieszczenia niż użytkowy sprzęt AGD. Można je montować zarówno na sufitach standardowych, jak i podwieszanych. Są idealnym rozwiązaniem dla dużych pomieszczeń o modelu otwartym czy wyspowym. Decydując się na okap sufitowy, trzeba liczyć się z wyższą ceną niż w przypadku innych modeli oraz koniecznością zapewnienia otworu wentylacyjnego, a także kratki do wentylacji grawitacyjnej.