R e k l a m a
Strona głównaPorady ekspertaKompleksowe wyposażenie zmywalni w branży HoReCa

Kompleksowe wyposażenie zmywalni w branży HoReCa

Branża HoReCa to określenie dla sektora gastronomicznego i hotelarskiego. Obejmuje ona przeróżne instytucje, które świadczą usługi hotelarskie i gastronomiczne. Należą do nich wszelkiego rodzaju bary, restauracje, pensjonaty czy hotele, a także firmy zajmujące się produkcją zastaw stołowych, tekstyliów czy akcesoriów i urządzeń dla gastronomii.

Branża HoReCa – jakie sprzęty są potrzebne?

Specyficznym miejscem, które znajduje się w każdym lokalu w branży HoReCa jest zmywalnia. O tym, jak ważne jest zachowanie wszelkich standardów czystości wie doskonale każdy właściciel firmy gastronomicznej czy hotelarskiej. Mówią o tym przepisy, których przestrzeganie jest bardzo dokładnie sprawdzane i kontrolowane. Urządzeniami, bez których nie może funkcjonować nowoczesna zmywalnia są przede wszystkim zmywarki gastronomiczne, uzdatniacze wody oraz kosze na sztućce i naczynia.

Zmywarki gastronomiczne – zmywarki kapturowe i tradycyjne do mycia dużej ilości naczyń

Najlepsze zmywarki gastronomiczne to obecnie podstawowe wyposażenie gastronomii. Wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej, co zapewnia im niezwykłą trwałość i stabilność, a także odporność na najbardziej nawet niekorzystne warunki pracy. Tradycyjne zmywarki, które możemy kupić w sklepach AGD mają o wiele krótszą żywotność, zmywarki gastronomiczne natomiast mogą służyć nieprzerwanie przez wiele lat. W zależności od rodzaju i zastosowania, zmywarki dzielimy na te przeznaczone do szkła, naczyń, tac i garnków, koszy piekarniczych, pojemników gn, a także zmywarki kapturowe. Każda z dostępnych opcji odpowiada wszelkim normom i standardom. Najlepsze zmywarki gastronomiczne znajdziesz tutaj: gastroprodukt.pl/zmywarka-gastronomiczna.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa

Zmywarka kapturowa jest urządzeniem, które myje naczynia przy użyciu pary wodnej o bardzo wysokiej temperaturze i nasileniu. Para wnika w te miejsca naczyń, w które woda nie miałaby szans wniknąć, a to sprawia, że mycie naczyń jest jeszcze bardziej skuteczne i higieniczne. Zmywarki kapturowe bardzo szybko podgrzewają wodę i szybko osiągają pełną gotowość do pracy. Posiadają wbudowany termostat temperatury mycia i wyparzania, a także wbudowany dozownik nabłyszczacza, dzięki czemu cały proces mycia naczyń jest w pełni zautomatyzowany.

Zmywarki kapturowe uważane są za zdecydowanie najdokładniejsze i najskuteczniejsze w swoim działaniu. Idealna czystość naczyń, tac czy garnków wpływa na pozytywną ocenę lokalu i poszanowanie wsród klientów, a pełna dezynfekcja naczyń uchroni przed rozwojem drobnoustrojów i bakterii. Doskonałej jakości zmywarki kapturowe znajdziesz tutaj: gastroprodukt.pl/zmywarki-kapturowe.

Zmywarko-wyparzarki

Nieco innym rozwiązaniem jest zmywarko-wyparzarka, czyli urządzenie, które łączy w sobie funkcjonalność zmywarki i urządzenia do wyparzania. Zmywarko-wyparzarka ma największą przestrzeń roboczą wewnątrz, co sprawia, że nadaje się do mycia i dezynfekcji wielu naczyń naraz. Korzystając ze zmywarko-wyparzarki, należy pamiętać o kontroli temperatury przed uruchamianiem kolejnych cykli zmywania, gdyż urządzenie automatycznie wydłuża czas mycia aż do osiągnięcia przez wodę temperatury 90°C, potrzebnej do skutecznego wyparzania. Dzięki zamontowaniu elektronicznego sterownika, zmywarko-wyparzarka daje możliwość kontroli przebiegu cyklu zmywania i szybkiej reakcji, jeżeli zauważymy jakieś nieprawidłowości. Niezawodne zmywarko-wyparzarki do Twojego lokalu kupisz tutaj: gastroprodukt.pl/zmywarko-wyparzarki.

O czym pamiętać, wybierając zmywarki gastronomiczne?

Bez względu na to, czy wybieramy zmywarki gastronomiczne kapturowe czy zmywarko-wyparzarki, zawsze warto wziąć pod uwagę ilość naczyń, jakie chcemy mieć możliwość zmywania jednocześnie. W dużych lokalach lepiej sprawdzą się profesjonalne zmywarki kapturowe i zmywarko-wyparzarki, które dadzą możliwość kompleksowego działania i pełnej dezynfekcji, co jest ważne szczególnie teraz, w czasach pandemii. Odpowiednio dobrana zmywarka gastronomiczna powinna zaspokoić wszystkie potrzeby lokalu, nie powinna powodować zastojów z racji zbyt małej przestrzeni. Warto wybierać zmywarki gastronomiczne kapturowe ze stali nierdzewnej, gdyż jest to materiał bardzo trwały, odporny na uszkodzenia i niekorzystne warunki, a do tego bardzo łatwy do utrzymania w czystości. Zmywarka kapturowa jest urządzeniem tak uniwersalnym, że przyda się zarówno w niewielkim barze, jak i w dużej restauracji czy prestiżowym hotelu. Warto wybierać modele z dozownikiem płynu myjącego i nabłyszczającego, dzięki czemu naczynia zawsze będą lśnić. Zmywarka gastronomiczna kapturowa nie tylko zapewni czystość, ale także higienę naczyń. Sterowanie elektroniczne pozwoli na automatyzację całego procesu mycia, co jest istotne zarówno w dużych lokalach gastronomicznych, jak i w niewielkich kuchniach szpitalnych czy mniejszych lokalach usługowych.

Jeżeli szukasz zmywarek i zmywarko-wyparzarek o najwyższej jakości, z dozownikiem płynu myjącego, posiadających funkcję wyparzania naczyń, koniecznie odwiedź sklep internetowy gastroprodukt.pl. Każda zmywarka kapturowa czy zmywarko-wyparzarka dostępna w tym sklepie doskonale sprawdzi się w każdej kuchni i zmywalni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

R e k l a m a